Afacerea este reprezentată de prestarea de servicii medicale de stomatologie, în cadrul cabinet stomatologic, situat în mediul rural, dar având cele mai bune dotări regăsite într-un  spațiu generos, primitor, modern.

S-a ales aceasta locație, deoarece s-a observat o problema cât și o oportunitate, și anume lipsa serviciilor medicale stomatologice, atat în comuna Hangu, cat si în celelalte comune învecinate, lucru ce aduce o sănătate oro-dentară slabă cu numeroase probleme si afectiuni, cat si un cost, timp crescut pentru cei care erau nevoiți să meargă la cabinete stomatologice aflate la 60-90 și chiar mai departe, cheltuind bani în plus pe transport si pierzand timp cu aceste deplasări.

Piața țintă este de peste 21.000 locuitori, potențiali clienți de toate vârstele, pe o întindere geografică destul de mare, cuprinzând 6 comune.  Astfel, piața țintă este alcatuita din persoane cu domiciliul în mediul rural.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu antreprenorule?

Mă numesc Teofil Blaga, am 28 de ani, sunt căsătorit, m-am născut și locuiesc în Iași. Lucrez ca medic stomatolog la Spitalul Clinic Universitar de Urgențe Sf. Spiridon Iași; în cadrul unei clinici private și în cadrul cabinetului deschis prin proiectul Start Up Sanatos. De asemenea, lucrez ca asistent universitar, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Sunt student la Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, și student doctorand în domeniul medicina a aceleiași universități.

Ce te-a determinat să faci acest pas uriaș în viață ta profesională și să-ți asumi acest risc?

Acest pas l-am făcut din dorința de a aprofunda cât mai multe noțiuni și practică în domeniul antreprenoriatului, pe lângă cel al medicinei.

Astfel, considerând că cel mai bine înveți fiind pus în situația de a te descurca singur, din greșeli și reușite, am hotărât să fac acest pas și să descopăr cât mai multe din lumea antreprenoriatului, cu toate riscurile sale.

Care sunt calitățile personale care crezi că te ajută să reușești cu această afacere? 

Determinare, perseverență, rezistența la efort fizic și psihic îndelungat sunt unele dintre calitățile mele „forte”. Drumul către succesul în afaceri poate fi dificil și plin de obstacole. Determinarea și capacitatea de a persevera au fost foarte importante atunci când am m-am confruntat cu probleme, provocări.

Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start Up Sănătos-SUS.

Am aflat despre proiectul Start Up Sănătos-SUS, prin afișele postate la avizierele Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, cât și prin recomandarea unui profesor din cadrul universității, ce m-a încurajat să mă înscriu și să particip la acest proiect.

Cum ți-a venit ideea de afaceri?

Fiind medic stomotolog acesta a fost prima idee de afacere la care m-am gândit. Bineînțeles, că poate am ales ce este mai greu, cu toate că aveam multe alte idei de afacere, însă la acel moment, gândindu-mă la toate detaliile, tehnice, administrative, am hotărât că este cel mai bine să deschid o astfel de afacere.

Este un domeniu în care ai experiență și expertiză sau ai ieșit din zona de confort și încerci ceva nou și diferit față de ce făceai până acum?

Este un domeniu în care am experiență, nu foarte mare, deoarece medicina necesită practică și studiu îndelungat, însa dintre toate celelalte idei de afecere, așa cum am spus și anterior, am ales domeniul în care dețin cea mai mare experiență și expertiză.

Am fost obligat/nevoit să ies din zona de confort, însa mă așteptam la acest lucru.

De ce acum? Ai fi încercat și dacă nu apărea oportunitatea acestei finanțări?

Îmi propuneam să deschid o astfel de afacere, însa costurile foarte mari, mă descurajau și ar fi fost imposibil să achiziționez toate echipamentele medicale necesare, din fonduri proprii. Pot spune ca dacă nu apărea oportunitatea acestei finanțări nu aș fi deschis o astfel de  afacere. Acest proiect a fost și este o adevărată oportunitate pentru mine.

O scurtă descriere a ideii de afacere.

Ideea de afacere este reprezentată de un cabinet stomatologic modern în mediul rural.

Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

Cele mai mari provocări au fost date de:

  1. birocrația exagerată
  2. timpii mari de așteptare a actelor/avizelor
  3. distanța considerabilă dintre Iași și Hangu (punctul de lucru)

Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

Nu, nu a fost suficientă. Menționez că suma nerambursabilă câștigată a fost destinată achiziționării exclusive a aparaturii medicale, și nu în întregime. Astfel, restul de echipamente, consumabile, amenajarea și utilarea spațiului, actele, avizele, salariile, serviciile de contabilitate, practic tot înafară de cele puține achiziții dar, consistente, au fost suportate din finduri proprii. A fost necesară o contribuție proprie de peste 20 000 €, ce este în continua creștere.

Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

Nu am întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului.

Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

Da, am întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori. A fost o adevărată provocare să găsesc cei mai buni și serioși furnizori. Și chiar și dupa ce am considerat că i-am identificat, am fost nevoit să renunț la unii din lipsa de seriozitate sau a prețurilor mari.

Care sunt așteptările tale ca antreprenor?

Nu am așteptări de la nimeni… Singurele așteptări le am doar de la mine, să pot gestiona, administra, lucra și interacționa cu furnizorii, clienții, în cel mai bun mod cu putință. Astfel, ulterior voi putea culege roadele acestui efort susținut și îndelungat.

Cum îți vezi afacerea în 3 ani? Dar în 5 ani? Explică de ce crezi că previziunile tale s-ar putea îndeplini.

În domeniul meu de activitate, și anume Activitățile de asistență stomatologică, este loc pentru oricine, și cu atât mai mult acolo unde nu sunt suficiente cabinete stomatologice. Peste 3 ani, văd deja o extindere prin conturarea unei echipe mai mare de medici de diferite specialități, ce vor asigura un flux mai mare de clienți/pacienți. Iar peste 5 ani, previziunile sunt deja mai bune, evidențiate printr-o cifra de afacere mare, cu un profit în creștere.

A trecut deja un an de când ai pornit pe acest nou drum. Ce lucruri noi și utile ai învățat pe parcurs?

Totul și nimic…Față de momentul în care am început, acum pot spune că am învățat foarte multe, în special în domeniul antreprenoriatului, economiei și administrării unei afeceri. Însă mai am și mai multe de făcut și învățat.

Ce sfaturi ai da celor care doresc să devină antreprenori ṣi să acceseze fonduri nerambursabile?

Cu toată încrederea să încerce, așa cum am încercat și eu, fără să mă gândesc de la început la profit și lucurui ușoare. Va fi foarte greu, mai ales daca nu ești specializat în domeniile afecerilor/economie. Idei avem cu toții, și poate că ne descurcăm să le punem în aplicare, însă cel mai greu aspect este acela de a intra în legalitate și a face totul corect din punct de vedere al exigențelor legilor regăsite în fiecare domeniu. Cu foarte multă răbdare, perseverență și muncă puteți reuși orice vă propuneți.