Nume firmă: SC UPROOTS GLOBAL OMKA SRL

Administrator: PATRONATUL TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI CLUJ

Planul de afacere finanțat: POM – Port Originea cu Mine

Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest

Cod CAEN: 4791- Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet

Locația de implementare: Cluj-Napoca, jud. CJ

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alexandru în cadrul proiectului Start-up AIR, vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Prin recomandare

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj?

R: Cu scopul atragerii unui instrument de finantare stabil si flexibil, asa ne gandeam noi la momentul respectiv, care sa ne permita dezvoltarea produsului si lansarea ideii de afaceri pe piata.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: Din punctul nostru de vedere, da. Procesul a fost complex, de lunga durata si amplu gandit

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: Nu a fost suficient tocmai din cauza mentiunii de mai sus cu privire la procesul in sine care a fost prea lung. Am fost evident nevoiti sa venim cu aport propriu pentru a putea misca lucrurile dar depinde cum privim lucrurile, daca ne raportam doar la ce e legat pur de scopul planului de afaceri, probabil ajungem la 10,000 – 12,000 de euro. Daca ar fi sa cuantific realmente si aportul in natura (spatiul, depozitul, masina, utilitatile, respectiv timpul investit al meu) si al echipei pro-bono la valoarea reala de piata, pe durata celor 18 luni, probabil ne apropiem de 30,000-35,000 euro. Dar o parte e firesc sa fie asumat, fiind la inceput de drum.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: As face referire la 3 beneficii esentiale:

  1. Ne-a ajutat in primul rand sa ne dezvoltam primul produs asa cum ne inchipuiam, la standardul de dezvoltare si calitate pe care ni-l doream.
  2. Dezvoltarea platformei de vanzare si pregatirea campaniei de lansare – am reusit tot asa sa putem pregati cu resursele alocate din proiect, platforma POM si sa putem aloca un buget acoperirii lansarii pe piata, asa cum ne-o inchipuiam.
  3. Ne-a tinut la liman intr-o perioada in care fara acest instrument probabil nu am fi reusit. A fost o gura de oxigen pentru noi din perspectiva financiara care ne-a permis sa continuam totusi in ce ne-am propus si in ciuda dificultatilor din piata.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Daca e sa fac referire din perspectiva provocarilor de management al grantului au fost cateva, de fapt mai multe dar m-as focusa pe 2.

  1. Inflexibilitatea instrumentului de finantare ca si cadru general ma refer, raportat la dinamica startupului nostru – din fericire am avut echipa de consultanti care ne-au fost alaturi si ne-au oferit suportul incat sa putem misca lucrurile
  2. Perspectiva asupra bugetului – am invatat o lectie importanta asupra importantei definirii unui buget clar alocat pe investitii si achizitii.

As pastra o provocare si din perspectiva business-ului in ansamblu in lucru cu instrumentul de finantare – grad de inovare + time to market pentru lansare pe piata – ni s-a parut prea lent ca proces. Pentru un startup cu o componenta de inovare si inovatie mai mult cu un produs fizic in spate partea de time to market e esentiala. A fost una dintre lectiile importante luate – noi ne-am coordonat timelineul si mersul intregului business in functie de instrumentul de finantare, ceea ce a fost un mindset complet gresit ca abordare.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Materia prima, dezvoltarea platformei web si cheltuieli de marketing&comunicare, implicit si cele de personal prin natura instrumentului de finantare

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R:  Cooperanta, de incredere si deschisa – zic sincer, daca nu ar fi fost ei alaturi de noi nu cred ca am fi mers pana in capat cu instrumentul.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R:  Da. Am fost nevoiti din pacate sa nu angajam oamenii pe care ni doream si ar fi fost potriviti pentru noi ca si echipa. Pentru un startup a porni cu oamenii potriviti e esential.

Am cautat solutii de colaborare suplimentar pe langa echipa – acum cazul business-ului nostru e unul particular. Se zice despre POM ca „in jurului unui demers rasar oameni cu valori similare.” Asa s-a intamplat. Au aparut si s-au alaturat echipei. Unii i-am cautat chiar noi si am mers tintit spre ei.

E provocator mai ales in conditiile economice date, cand ratezi si time to marketul, sa iti mentii angajatii. Mentinerea lor se face cu eforturi mari, financiare si extra resurse alocate din economii personale.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Da, au fost cateva. Majoritatea partenerilor ii aveam agreati din timp si validati dupa un lung research si faze de analiza, testare. Cred ca am reusit sa pivotam rapid stiind ce cautam – spre ex in dezvoltarea de produs, ca acolo a fost cea mai mare provocare. Am continuat research-ul si am cerut in toate partile recomandari din industrie pana am reusit sa ajungem la oamenii potriviti.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Nu. Spatiul e adus ca aport in business – e spatiul personal care ne permitea logistic sa ne desfasuram activitatea. Aveam deja un spatiu in minte care intamplarea a facut ca s-a eliberat fix cand noi urma sa incepem activitatea per say.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Inainte de a apela la un instrument de fonduri nerambursabile, sa isi inteleaga clar etapa de viata in care se afla business-ul sau, dinamica sa si nevoile reale de investitie (cat mai clar posibil). Maparea instrumentului de finantare pe natura businessului si caracterul sau e definitorie in a maximiza rezultatele unui astfel de instrument. Daca nu, e posibil sa te copleasca si sa nu il folosesti la potentialul maxim. As opta pe astfel de instrumente doar pentru achizitii specifice –  2-3 linii maxim de cheltuieli ce stiu ca imi sunt esentiale dezvoltarii si/sau cresterii business-ului si pe care nu le pot acoperi intr-un termen de 6-12 luni din aport propriu.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Niciodata nu esti suficient de pregatit pentru ce urmeaza asa ca sugestia mea e daca vrei realmente sa te lansezi intr-o afacere si sa devii antreprenor, ca sa poti razbi in ce urmeaza asigura-te ca esti loial ideii si tie, ca intr-adevar ceea ce doresti sa faci prin ideea ta e ceea ce iti doresti si crezi nebuneste in ea. Altfel, nu va reusi. Asta e realitatea. Viata antreprenoriala dincolo de succes si ce ni se prezinta „frumos” in filme, in povestile de succes, etc. de momentele acelea de pacuri de fericire cum le zic eu, e plina va zic eu si de dezamaginiri, de nopti nedormite, de sacrificii continue, de indoieli. Deci e o urcare grea de anduranta pe munte la care nu tu ii alegi traseul din pacate. Alegi muntele asa privindu-l din afara entuziasmat, poate dar nu stii ce te asteapta oricat te-ai antrena inainte. In schimb ii poti alege cand si unde e varful pentru tine – daca alegi sa ajungi acolo. Poti abadona si pe parcurs. Si asta e important, sa stii cand sa te opresti, poate.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Nu stiu daca le-as numi avantaje insa sunt 3 piloni acum de care m-as lega si care stiu ca ne va ajuta sa reusim.

  • Etica si rigurozitea cu/prin care facem tot ce ne-am propus
  • Schimbarea si diferenta ce o poate aduce tot ceea ce facem, dincolo de produs
  • Agilitatea si perseverenta echipei – ne va permite sa pivotam si sa schimba traiectoria daca va fi cazul.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R:   Plasarea produsului in piata in mediile potrivite  – cu conditiile date si fiind un brand nou pe piata. Produsul nostru e important sa ajunga la oameni in mana, sa il simta, sa il vada, sa poata pune mana pe el ca sa se convinga de vor cumpara

  • Continuarea dezvoltarii de produs si extinderea gamei
  • Mentinerea echipei si cresterea ei cu rolurile necesare – aici e tot o provocare de natura financiara.