Nume firmă:  Theralandstru  S.R.L

Administrator: Timea BURU

Planul de afacere finanțat: peisagistică

Programul de finanțare: Start- Up AIR

Cod CAEN: 8130 – Activităţi de întreţinere peisagistică

Locația de implementare: Baia Sprie, jud. Maramureș 

Theralandstru realizează plantarea, îngrijirea și întreținerea de: -parcuri și grădini pentru: -facilității de locuit particulare și publice -clădiri publice și semi-publice (școli, spitale, clădiri administrative, clădiri ale bisericilor etc.) -terenuri municipale (parcuri, zone verzi, cimitire etc.) -spațiile verzi de pe autostrăzi (șosele, linii de tren și tramvai, căi navigabile, porturi) -clădiri industriale și comerciale spații verzi pentru: -clădiri (grădini pe terase, verdeață pe fațade, grădini interioare) -terenuri de sport (terenuri de fotbal, terenuri de golf etc.), terenuri de joacă, pajiști pentru băi de soare și alte parcuri recreative – ape stătătoare și curgătoare (bazine, zone inundabile, helestee, bazine de înot, sanțuri, cursuri de apă, sisteme de canalizare) -plante pentru protecția împotriva zgomotului, vântului, eroziunii, vizibilității și a luminii orbitoare.

In principal, afacerea constă în Activitati de intretinere peisagistica

Aceasta include: -plantarea, îngrijirea și întreținerea de: -parcuri și grădini pentru: -facilității de locuit particulare și publice -clădiri publice și semi-publice (școli, spitale, clădiri administrative, clădiri ale bisericilor etc.)

-terenuri municipale (parcuri, zone verzi, cimitire etc.) -spațiile verzi de pe autostrăzi (șosele, linii de tren și tramvai, căi navigabile, porturi) -clădiri industriale și comerciale spații verzi pentru: -clădiri (grădini pe terase, verdeaăț pe fațade, grădini interioare) -terenuri de sport (terenuri de fotbal, terenuri de golf etc.), terenuri de joacă, pajiști pentru băi de soare și alte parcuri recreative – ape stătătoare și curgătoare (bazine, zone inundabile, helestee, bazine de înot, șanțuri, cursuri de apă, sisteme de canalizare) -plante pentru protecția împotriva zgomotului, vântului, eroziunii, vizibilității și a luminii orbitoare.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Timeei în cadrul proiectului StartUpAIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Primile informații care le-am aflat despre acest program le-am aflat prin intermediul canalului de socializare Facebook.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Fiatest?

R: Motivarea de a mă înscrie în acest program a fost diversitatea domeniilor pentru care s-a propus oferirea subvenției.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: Nu aș denumi această reușită ca fiind un lucru dificil, ci, mai degrabă a necesitat multă muncă, constant.

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: Suma subvenționată a fost suficientă pentru pornirea afacerii, însă am ales să îmbogățesc dotările și echipamentele/ustentisilele care pot fi însumate într-o valoare de aproximativă de 5000 ron în primul an de activitate.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Formarea în domeniul antreprenoriatului și mentoratul pe parcursul implementării proiectului a fost esențială în cazul meu. De asemenea sursa de finanțare m-a ajutat să pornesc această afacere (nu cred că aș fi început o asemenea investiție în viitorii 5 ani datorită lipsei de fonduri). În final, afacerea pornită oferă o bază de dezvoltare pe viitor, și prin mărirea echipei (în cazul serviciilor de întreținere spații verzi), dar și prin oferirea de servicii noi (terapie horticolă, proiectare și amenajare peisageră).

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Antreprenoriatul, găsirea clienților și gestionarea judicioasă a veniturilor.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Autoutilitară (facilitează deplasarea), echipamente de grădinărit (necesare în serviciile de întreținere spații verzi) și aparatură TIC – laptop, imprimanta, telefon (folosite în comunicare).

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R:  În cazul meu a fost una benefică, în care am primit un suport constant, mereu când a fost nevoie, cu o urmărire veșnică a corectitudinii documentelor și achizițiilor realizate.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R:  Nu.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Fiind o muncă sezonieră sezonieră, iar proiectul a început doar din luna iulie cu obținerea finanțării în toamnă, a fost nevoie să achiziționez echipamentele primordiale din surse proprii, folosind mașina personală pentru deplasare în prilemele 6 luni a perioadei de activităte. Doar în acest fel am putut realiza serviciile în cazul primilor clienți.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Nu, deoarece serviciile noastre se realizează la terți.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Îi sfătuiesc să fie perseverenți, să își asume de la început posibilitatea de a face sacrificii pentru a-și îndeplini scopul.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Ideea afacerii să fie visul lui, altfel nu va avea motivarea necesară pentru a trece peste greutăți și nu va sacrifici timpul personal atunci când situația o va cere.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Servicii integrate, variate ca tip de activitate, interacțiune cu clienții și mediul natural, și nu în ultimul rând o activitate frumoasă.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R: Condițiile climatice și activitatea sezonieră.