Denumire firmă: TERAPIE CU DRAG SRL

Nume Administrator: CRISTUREAN DANIELA-SORINA

Cod CAEN: 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană

Planul de afacere finanțat: CABINET TERAPIE BOWEN ȘI CONSILIERE IN DEZVOLTARE PERSONALĂ.

Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest

Locația de implementare: BISTRITA, STR. George Coșbuc, Nr. 7.

Descriere afacere: Cabinetului de terapie Bowen si consiliere in dezvoltare personala.
Terapia Bowen este o terapie din cadrul terapiilor complementare pentru sănătatea umană.
Consilierea in dezvoltare personala este o consiliere care vine în ajutorul clientului ușor dezorientat sau care are nevoie de o susținere in vederea ajustării propriei vieți.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al D-nei Daniela-Sorina Cristurean în cadrul proiectului Start up AIR vă invităm să parcurgeți interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Am aflat de la dl. Bălan Daniel, participând la o acțiune organizată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud?

R: Intenționam de mai mult timp să îmi deschid un cabinet de consiliere, iar acest proiect se plia exact pe ceea ce doream să realizez.
Inscrierea in acest proiect mi-a oferit finanțarea de care aveam nevoie pentru deschiderea cabinetului și am considerat că este o oportunitate de a realiza ceea ce îmi doream pentru cariera mea viitoare.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: Oarecum, da. A durat destul de mult de la faza de înscriere în proiect, etapa pregătitoare și până la implementare. Au trebuit parcurse mai multe etape, începând cu cursul de antreprenoriat până la aprobarea Planului de Afaceri la finanțare, etape care nu au fost chiar ușoare și s-au desfășurat pe o durată destul de lungă de timp

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: In mare parte mi-a fost de ajuns ajutorul primit, suma proprie cheltuita a fost mică în comparație cu ajutorul financiar oferit de program.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Cele mai importante beneficii ale finanțării obbținute sunt:
– am plătit chiria spațiului pentru cabinet pentru aproape 1 an
– am asigurat plata salariiilor angajaților
– am putut sa-mi dotez cabinetul cu cele necesare.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Procedurile de achizitii mi s-au părut foarte greoaie și complicate, prea multe cerințe scriptice și rapoarte de întocmit. Însă le-am gestionat și depășit cu răbdare.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Principalele achiziții efectuate din finanțarea nerambursabilă sunt: mobilierul cabinetului și dotarea cu echipamente IT, chiria spațiului și salariile angajaților.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R: Relația cu echipa administratorului a fost bună, funcțională.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R: Nu am întâmpinat probleme cu personalulu deoarece suntem doar doi angajati eu , ca administrator/terapeut și o contabilă.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Am intâmpinat din cauza situației la nivel mondial, a apariției Pandemiei de Corona virus. Fiind in domeniul serviciilor de sănătate am fost afectată deoarece atât terapia Bowen cât și consilierea presupun contact cu clientul, ceea ce în condițiile nou apărute nu a mai fos posibil. Nu am apucat să-mi dezvolt planul de afaceri, clienții s-au impuținat pe parcursul perioadelor de izolare. Problememele nu sunt depășite doar se modifică în funcție de restricțiile și condițiile impuse de autorități pe măsura prelungirii stării de alertă.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: A fost dificil, deoarece eu aveam alocat un anumit buget și nu am găsit la acel moment pe piață o locație care sa corespundă cu cerințele și bugetul stabilit in proiect.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile. R: Să se inarmeze cu răbdare și să fie bine informați de la inceput.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Să-și evalueze corect nișa de piață la momentul la care intenționează să înceapă o afcere și să-și identifice colaboratori sustenabili.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Consider că cel mai mare avantaj al afacerii îl constituie faptul că pot să efectuez o activitate care îmi face plăcere, că pot să îmi adaptez programul atât funcție de cerințele clienților, cât și posibilităților proprii de organizare a timpului.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R: Responsabiliatea plăților curente reprezintă o mare dificultate, deoarece, în condițiile nou create de pandemia de Corona virus și impuse de starea de alertă, teama de contaminare a clienților a condus la reducerea drastică a numărului acestora, activitatea cabinetului nu se ridică la nivelul stabilit in Planul de afaceri și nu pot fi realizate veniturile estimate inițial.