Nume firmă: TEMBO TECHNOLOGIES

Administrator: Balasz Előd

Planul de afacere finanțat: înființarea unei cafenele pentru parinti-copii

Programul de finanțare: Diaspora Start- Up

Cod CAEN: 5630 – Baruri si alte activitati de servire a băuturilor

Locația de implementare: Cluj-Napoca

Balasz Előd este un tanar si foarte perspicate antreprenor revenit acasa din Elevetia dupa o experienta in diaspora de mai multi ani. Revenirea lui a insemnat un plus pentru Cluj-Napca unde a deschis  TEMBO CAFE, o cafenea socială din cartierul Mănăștur. Mulți părinți din Cluj, cunosc această cafenea nu doar prin prisma faptului că este special concepută și amenajată pentru a putea merge cu copii mici, dar și prin faptul că se organizează multe evenimente de ”parenting”.

Előd a creat o aplica’ie prin care persoanele interesate pot precomanda cafeau pentru a le fi pregatita si servita.

Avantajul afacerii:

  1. este o afacere cu potențial mare de creștere, tot mai mulți români aleg sa participe la evenimente in familie
  2. riscuri mici de functionare, este o afacere usor de derulat
  3. se creaza o comunitate cu interese comune care poate schimba multe situatii in bine

Dificultățile afacerii:

  1. identificarea unei zone cu suficient vad
  2. identificarea resurselor umane specializate pe servire dar si interactiune alaturi de familiile cu copii

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alin în cadrul proiectului Antreprenor Acasa vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

Tot am cautat proiecte de finantare de la EU si pe net am gasit pagina proiectului dupa ce am cautat fonduri nerambursabile.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

Idea ca fondul/proiectul respectiv a fost tintat catre diaspora Romana a fost un factor foarte importat ceea ce m-a determinat s-o aplic.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?

Da, cu siguranta. Fara finantara nu mi-as fi intors. Nu numai suportul logistic de la echipa dar si financiar a fost un mare folos.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

Cred ca intr-un fel sau altul e dificil sa obtii orice fel de finantare. Fiecare proiect si aplicatie are dificultatiile. Procesul mi s-a parut transparent si mai ales cu cursurile de pregatiire de care ne-am beneficiat inainte sa depunem proiectul ne-a usurat treaba.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

A fost necesar sa aduc si din contributia mea proprie. Pe lange fond am investit aproximativ 22-25.000 EUR din banii mei.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte

Retea de la Inceptus

Support logistic/administrativ

Cunostinte si instruire pe care am primit la inceputul proiectului.

 Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

  1. Poti planui si sa faci tot felul de proiectii dar pana la urma tot timpul o sa ai costuri pe care nu le-ai prevazut. Gestionarea costuriilor si gasirea solutiilor cat mai putin costisitoare e printre cele mai importante lucruri de a asigura sustenabilitatea afacerii
  2. Timpul de executie si realizare pentru lansare. Fiind in retail, am avut multe necunoscute si situatii neprevazute. Aceste lucruri de obicei ne-a incetinit activitatea si am avut intarzieri din cauza asta.
  3. Prioritati multiple si concurente. Cand esti fondator la inceput de drum sunt multe lucruri cu care trebuie sa te ocupi de la bun inceput. Trebuie setate prioritatiile clare dar si asa o sa ai parte de provocari si nesiguranta.

 Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

Espressorul si rasnita de facut cafea.

Cafea verde.

Mobila si echipamente pentru amenajare.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

A fost foarte prompt orice ajutor/sfat de care am avut nevoie. Echipa a fost foarte profesionista si competenta in orice situatie.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

Am avut noroc, nu prea am avut probleme in departamentul asta. Bariste se gasesc usor in Cluj. Noi am fost si norocosi si cu faptul ca am gasit o persoana cine a stat cu noi pentru o vreme destul de lunga si asta ne-a ajuta cu continuitatea zilnica.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

L-am contactat cateva pana mi-am gasit pe cel mai bun, dar pana la urma, eu as zice ca in comparatie cu celelalte chestii nu mi-a fost greu sau problematic. Am avut noroc si in departamentul asta J

Defapt, cand incepi o afacere ai multe necunoscute, si multi uita ca ai si multe oportunitati. Depinde numai de punctul tau de vedere. Daca ramai negative, trec oportunitatiile pe langa tine. Perseverenta si atitudinea e numarul unu pe care trebuie s-o ai. O usa care se inchida in fata ta (si daca ramai optimis, deschis si perseverent), din experienta mea, o sa ai alte usi cu oportunitati / castiguri scurt timp dupa.

To do business, is to be in business!

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

 Am avut pe cineva foarte priceput cine a mers si s-a interest si a vizitat spatii. Noroc ca am avut o idee clara ce fel de locatie am vrea si targetul nostru tinta. Stiam ca neaparat vrem sa le avem pe cafenea noastra intr-unul dintre cartierele in Cluj.

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

DO IT!

O sa ai multe necunoscute, multe provocari dar si foarte multe oportunitati. Vreau aici sa pun accent pe oportunitati. Intr-un an ai 365 de zile, si in perioada asta (daca le notezi in fiecare zi) cu siguranta, procentual o sa ai mai multe chestii pozitive decat cele nefaste.

O sa cunosti oameni pe care nici nu poti sa le preconizezi inca, si o ai parte de o experienta inedita pe care nu o sa le inveti nici la facultate, nici la o alta firma unde esti angajat. Esti pe cont propriu. Tu cu visul tau. E fain! O sa inveti multe. O sa cresti ca si o persoana.

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

Pastreaza-ti focusul, fii perseverent si sa ramai optimist. Cand esti jos, singura directie logica si constructiva unde poti sa mergi, este sus. Concentreaza-te pe asta.