Nume firmă: Tac Creativ Service S.R.L.
Administrator: Tudor CIMPIANU
Planul de afacere finanțat: întreținere motoare autovehicule
Programul de finanțare: Start- Up AIR
Cod CAEN: 4520 – Întreținerea si repararea autovehiculelor
Locația de implementare: Cluj-Napoca, jud. Cluj
Obiectul principal de activitate al firmei este “ Intretinerea si repararea autovehiculelor”. Afacerea se bazeaza pe franciza CARBON CLEANING deoarece functioneaza cu succes in peste 50 de tari din toata lumea, ca de exemplu SUA, MAREA BRITANIE, FRANTA, BULGARIA, oferind tehnologia si know-how ul necesar demararii unei afaceri de succes. Prin deschiderea lant service-ului pentru curatarea de calamina( decabonizare, decalaminare) a interiorului motoarelor pe benzina, diesel sau gpl, fara demontarea motorului sau a pieselor componente utilizand echipamente si aditivi de la CARBON CLEANING, compania ofera clientilor servicii profesionale, printr-o tehnologie noua, moderna, contribuind astfel la satisfacerea dorintei milioanelor de automobilisti din zona de a avea automobile performante si nepoluante. Tudor este de profesie inginer constructor, absolvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca, promotia 1990, dar are si calificarea de mecanic masini si utilaje, absolvind sectia de mecanica a liceului N. Balcescu din Cluj Napoca, promotia 1983. Poseda permis de conducere categoria B din 1992, si, ca orice roman posesor de autoturism din anii 90, pe vremea aceea avem un RENAULT 14, second hand, a petrecut mult timp cu capul sub capota masinii, curatind carburatorul, regland tachetii sau delcoul, schimband bujii, ulei, filtre, etc Ca si inginer, evident ca inainte de a repara ceva, se informa, studia literatura de specialitate.
Cu ajutorul spriinului financiar nerambursabil, s-a achizitionat franciza Carbon Cleaning, au fost achizitionate consumabilele necesare, s-a inchiriat spatiul unde se desfasoara activitatea, s-au realizat cheltuieli de promovare si s-au angajat doua persoane. In primele 12 luni de activitate a realusit sa obtina venituri putin peste 45000 lei.
Inovația de produs rezulta din faptul ca se foloseste o tehnologie noua, de ulti ma generatie, utilizand un aditiv special, care descompune in particule fine depunerile de pe partile componente ale motorului, spre deosebire de concurenta, care utilizeaza apa distilata, ceea ce duce la desprinderea depunerilor de pe componentele motorului, astfel incat, accidental, unele bucati mai mari pot duce la deteriorarea motorului. Decarbonizarea motoarelor fara demontare consta in injectarea hidrogenului pe admisia de aer a motorului, timp de 30 de minute, timp in care motorul merge in regim de ralanti.
Acest serviciu satisface mai multe nevoi ale automobilistilor,printre care necesitatea trecerii testelor de poluare care se fac periodic, cu ocazia inspectiilor ITP; alte beneficii sunt durata de viata mai lunga a motorului, consum mai redus, poluare redusa, silentiozitate. Cel mai expuse fenomenului de depunere de carbon pe interiorul motorului si piesele componente-supape, cilindri, sonda lambda, etc- sunt autovehiculele care circula preponderent in trafic urban, cum sunt taximetrele, autovehicule care distribuie marfa, si in general automobilele celor care le folosesc pentru a merge zilnic la serviciu. Decarbonizarea este o operatiune de mentenanta si preventie, recomandata a se face la fiecare 15-20000 km parcurs.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Tudor în cadrul proiectului StartUp AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: de la un prieten
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Fiatest?
R: doream sa incep afacerea, dar nu aveam fonduri
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: nu
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: a fost suficient
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: am invatat sa scriu un plan de afaceri, am castigat experienta anteprenoriala, am invatat sa ma concentrez spre gasirea solutiilor
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: o prima mare provocare: gasirea unui teren adecvat pentru amplasarea rulotei; a doua mare provocare, din nou, gasirea unui nou teren, dupa cca 7 luni, si repornirea afacerii pe noul amplasament; a treia mare provocare, care din pacate este activa, este aparitia pandemiei de covid-19, cu 2 luni de stare de urgenta, apoi stare de alerta, activa si acum, cu frecvente modificari legislative, cu scaderea masiva a cererii pentru serviciile oferite.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Franchiza CARBON CLEANING, containerul birou, echipamente pentru extinderea gamei de servicii oferite in cadrul aceluiasi cod CAEN 4520
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Foarte buna
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Nu
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Nu
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: A fost dificil, dar prin discutii si negocieri, am rezolvat
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: citez din Zig Ziglar: succesul tau se masoara in numarul oamenilor pe care ii ajuti sa-si atinga obiectivele
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Incearca, nu-ti fie teama de esec, esecul este doar o etapa in drumul tau spre succes
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Esti propriul tau sef 🙂
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R:Esti propriul tau sef 🙂