Nume firmă: STN MANUFACTURERS – Mum&About
Administrator: Otilia Ileana Stan
Planul de afacere finanțat: Înființarea firmă de fabricare articole de îmbrăcăminte pentru mămici care alăptează
Programul de finanțare: Diaspora Start- Up
Cod CAEN: 1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
Locația de implementare: Cluj-Napoca, jud. Cluj
După 10 ani în care s-a dezvoltat profesional, a studiat și a devenit mamă în Irlanda, Otilia a decis să ia o pauză și să petreacă o perioadă alături de cei dragi, în România. Acest timp a fost un bun sfetnic și în ceea ce privește o re-organizare a priorităților. Avea mai multe idei de afaceri, dar s-a concentrat pe producția și vânzarea de articole de îmbrăcăminte pentru mamele care alăptează. A pornit de la propia experiență – a avut dificultăți în a găsi îmbrăcăminte adecvată pe perioada cât a alăptat și a decis să o creeze chiar ea. Nu avea experiență profesională în domeniu, dar a crescut într-o familie în care a învățat să aprecieze rolul croitoriei, țesătoriei, croșetatului, și împletitului. A luat legătura cu un producător din Craiova care s-a arătat dispus să colaboreze. Din cauza dificultăților de comunicare și a lipsei de experiență, colaborarea nu s-a materializat. Acest lucru a determinat-o sa ia în considerare deschiderea unui atelier propriu unde să poată realiza produsele proprii. Astfel s-a nascut Mum&About.
Misiune, viziune puncta tari
Misiunea firmei este de a crea produse care sprijină noua mamă în decizia de a alăpta cu încredere în orice situație. Oferă mămicilor posibilitatea de a se simți confortabil și de a fi elegante, în timp ce își cresc cu dragoste copiii. Produsele Mum&About sunt gândite și create cu grijă, pentru a celebra silueta mamei postpartum!
Otilia spune despre ea:
”Sunt o mămică/soție/ fiică/soră/ prietenă/antreprenoare imperfectă, care la scara mică, încerc în fiecare zi să influențez pozitiv Universul. Îmi înțeleg nivelul de responsabilitate în toate rolurile pe care mi le asum, si accept cu drag tot ajutorul în îndeplinirea lor”. Experiența de viață, profesională și personală, a ajutat-o să înțealegă foarte bine nevoile clienților, iar lucrul în echipă cu soțul ei este fundația pe care ei construiesc orice inițiativă.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Otiliei în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?
R: Eram conectati la Repatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat, pornit de Marius Bostan. Acolo am auzit primele discuții cu privire la niște fonduri nerambursabile ce s-ar acorda românilor din Diaspora care ar dori să investească în Romania. Aceasta perioadă s-a suprapus celei în care noi începuserăm demersurile antreprenoriale, și oportunitatea de a accesa fonduri nerabursabile a prins contur. Astfel, soțul meu a avut o întâlnire cu Marius Marosan – persoana de contact pentru acest proiect în Irlanda, care ne-a incurajat să aplicăm.
Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?
R: “Alea iacta est” – Zarurile au fost aruncate (Julius Caesar) descrie perfect motivul determinant în alegerea făcută. Eram deciși să urmăm această cale, iar pentru noi nu există cale de întoarcere. Nu pot indica un alt factor decât dorința de a reuși în această misiune a noastră, hotărârea de a construi un viitor sustenibil pentru familia noastră, în același timp influentând pozitiv și viețile celor cu care noi venim în contact (angajați, colaboratori, furnizori, etc).
Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?
R: Desigur. Cred că orice român care e plecat de acasă se gândește să revină, dar această decizie de reîntoarcere este de cele mai multe ori dictată de situația financiară dar și de situația economică din țară. Eu am plecat din România cu gândul de a mă reîntoarce în maxim 2 ani, dar lucrurile nu decurg întotdeauna așa cum ne plănuim. În Irlanda l-am întâlnit pe soțul meu și planurile au decurs diferit față de cum îmi imaginam. Ne tot gândeam la reîntoarcerea în România dar parcă ne lipsea un imbold. Ne gândeam la a deschide o afacere dar nu luasem în calcul România. Astfel, cum am aflat de acest program am dorit să ne informăm mai mult și astfel se contura următoarea noastră aventură: Antreprenor Acasă.
Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?
R: Cred că inițial am fost rezervați. Întrebarea aceasta mă duce cu gândul la intreg procesul pe care a trebuit să îl parcurgem și pot spune că procesul în sine a fost foarte ușor. Asta și pentru că a fost un proiect foarte bine conceput: cursurile online, pregătirea planului de afaceri, și a documentației necesare. Mai mult decât atât, suportul de care am avut parte a fost extraordinar din fazele incipiente și până acum.
Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: “Socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg”. Este adevărat ce se spune că, în momentul în care plănuiești o afacere, adaugă și un procent destul de consistent pentru cheltuielile neprevăzute. Cazul nostru nu face excepție de la regulă. Dacă la început credeam că am acoperit toate cheltuielile, pe parcurs am fost nevoiți să reajustăm bugetul inițial din varii motive, iar unele cheltuieli fie au fost mult mai mari decât bugetasem, fie nu le luasem în calcul (ex. achizitionarea de utilaje, cheltuieli salariale, cheltuieli cu materiile prime, si multe altele). Pâna la data acestui interviu am contribuit cu aproximativ încă € 25 000.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Răspunsul cel mai scurt este că, dacă acestă finanțare nu era, acest business nu exista sau ar fi durat mult mai mult timp până să se materializeze. În primul rând ne-a resonsabilizat și ne-a motivat: să facem totul pentru a fi un business de succes. În doilea rând acoperirea tuturor cheltuielilor ințiale (chirii, utilități, achiziții, fond salarii, diferite servicii, etc). În al treilea rând ne-a deschis apetitul pentu alte investiții. Aici trebuie spus că se arată cu degetul spre lipsurile din România (infrastructură, servicii, etc). Noi avem o abordare diferită: unde este lipsa noi consideram că este de fapt o nevoie, o cerere ce trebuie acoperită, în fapt, o oportunitate. Și, credeți-mă, sunt multe oportunități în România.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Un antreprenor la început de drum întâmpină toate provocările posibile și imposibile :), mai ales cineva care a lucrat într-o alta societate, cu alte rigori și așteptări. Iar acest lucru de fapt indică și prima provocare: mentalitatea și atitudinea (față de conceptul de muncă și față de lucrul în colectiv). Este greu să schimbi atitudinea și aproape imposibil să schimbi mentalitatea. Dar nu imposibil. Ceea ce am făcut noi a fost să fim transparenți, comunicativi și convingători în transmiterea mesajelor. Un rol important în acest angrenaj îl are colectivul, precum și experiența soțului meu în procesul de recrutare a personalului a fost esențială.
A doua provocare a fost legată de prezența noastră în România. Datorită angajamentelor existente, suntem nevoiți să manageriem afacerea de la distanță. Am încercat pe cât posibil ca ori eu ori soțul meu să fim în România și sa supervizăm implementarea planului nostru. La fel facem și acum- venim cu rândul și suntem în contact zilnic cu colectivul nostru.
A treia provocare și probabil cea mai importantă, a fost lipsa cunoștințelor specifice. Nici eu și nici soțul meu nu am avut cunoștinte specifice domeniului în care ne-am propus să activăm. Ceea ce ne-a forțat să acumulăm și să înțelegem un volum foarte mare de informații într-un timp foarte scurt (informații despre utilajele necesare, despre țesături, despre procesul de creație, despre fluxul de producție, etc). Dumnezeu ne-a călăuzit pașii și am întâlnit experți în domeniu cu care colaborăm și acum și de la care am învățat lucrurile necesare. Mai mult, am avem și o abordare pro-activă: nu reacționăm la ceea ce se întâmplă, încercâm să anticipăm eventualul impact negativ pe care ar putea să îl aibă un eveniment sau o acțiune. Un exemplu ar fi serviciul de proiectare tipare, un serviciu externalizat și pe care încercăm să îl aducem în cadrul companiei. Astfel am investit într-un curs de calificare profesională proiectant de tipare pentru una din angajatele noastre, care își va arăta roadele în cel mai scurt timp posibil.
Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?
R: Au fost 3 mari cheltuieli: cheltuielile salariale, cheltuielile cu achiziția de utilaje și cheltuielile cu materia primă în sume aproximativ egale.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)
R: Venisem pregătiți mental să facem față unei birocrații tipic românești. Spre surprinderea noastră, totul a decurs foarte lin. Au fost foarte multe explicații, a fost foarte mult suport și chiar dacă informația de care aveam nevoie nu a fost disponibilă pe moment, în cel mai scurt timp posibil s-a revenit cu detaliul necesar. Toată echipa merită menționată pentru că au format un angrenaj bine pus la punct: Andrei Pop, Andrei Stan, Rareș Iancu, și mulți mulți alții – vă mulțumesc frumos! Dar o relație specială s-a creat cu agentul de monitorizare FiaTest, căruia îi mulțumim.
Dacă ne referim la realizarea documentațiilor necesare (aplicația inițială, achiziții, rapoarte, etc) e multă “hârțogăraie”. Dar nu poate fi vorba de birocrație în relația cu echipa administratorului de grant și cu monitorul. De asemenea, din partea companiei de monitorizare Fiatest, consultanța pe parte legală a domnului Mihai Bușcă a fost ireproșabilă, și motivul pentru care nu am fost coplesiți de hățișul birocratic.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
R: Trebuie să menționez că noi am reușit să începem implementarea planului de afaceri în luna August 2019. Acest lucru a contribuit prin adăugarea de presiune suplimentară asupra întregului proces de implementare, dar mai ales în segementul angajări, știută fiind lipsa acută a forței de muncă specializată din România. Având ca termen final de angajare data de 20 Septembrie, ne-am mobilizat și am folosit toate canalele posibile pentru a găsi persoane calificate dornice de a se alătura echipei noastre. Astfel am reușit să angajăm 2 persoane care au semnat contractele de muncă pe data de 19 Septembrie, încadrându-ne astfel în termenul stabilit.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
R: Încă din faza de realizare a planului de afaceri am identificat furnizori de materii prime cu care am și luat legătura și care ne-au îndreptat pașii spre rerezentanții lor locali. Între timp, nu am încetat a căuta furnizori de material, și astfel suntem la stadiul la care acum colaborăm direct cu producătorii de țesături. Din păcate nu colaborăm cu producători din România, dar sperâm ca pentru colecțiile viitoare să putem găsi producători locali care să poată furniza tipul de țesătură necesar nouă. Pentru noi este foarte clar: căutarea de furnizori de țesături este o activitate continuă, mai ales că suntem în cautare de țesături inovatoare.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?
R: Și în ceea ce privește acest aspect am început căutările încă din faza de realizare a planului de afaceri. Inițial am stabilit că vom deschide atelierul nostru în Craiova – având o locuință în apropierea Craiovei. Dar vizitând Clujul și analizând această variantă ne-am decis să schimbăm locația la Cluj-Napoca. Am făcut acest lucru din mai multe motive: legături directe cu Dublinul, alături de București este o regiune mult mai dezvoltată, oraș studențesc cu multe oportunități și cu un potențial de dezvoltare mai mare. Nu a fost dificil să găsim locația.
Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Ce așteptați ca să le accesați? Ele există, sunt acolo, la pachet cu echipe profesioniste gata să vă îndrume la fiecare pas. Și ca să citez o replică celebră ” That’s free money!”
Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Progresul vine din acțiune, nu din perfecțiune. Procrastinarea duce la pierderea timpului.
Altfel, cel mai des lucru pe care l-am facut a fost să schimb bugetul aproape în fiecare lună, ceea ce denotă faptul că este necesară o informare minuțioansă asupra cheltuielilor necesare, asupra valorii lor, dar în principal asupra oportunității lor. Imi permit și un al doilea sfat: îmbrățișați orice ajutor vă este oferit!
Succes!