Shangri La Experiences S.R.L. este un restaurant la început de drum, din Turda, județul Cluj, care își propune să fie un loc cu adevărat magic și inedit. Focusul nostru este pe experiențele culinare inedite pe care le oferim clienților noștri, zi de zi.
Shangri La este un restaurant cu caracter nutritiv, care dorește să ofere o perspectivă culinară sănătoasă și inovativă, în comunitatea orașului Turda. Prin această întreprindere doresc să ofer clienților din comunitate un loc în care să poată avea parte de o experiență relaxantă și calitativă. Shangri La va aduce o schimbare pe piață, prin crearea unui meniu divers cu preparate nutritive, un decor luxuriant și ospitalitate de excepție.
Modul de integrare a tehnologiilor noi este un aspect extrem de important în activitatea prestată de către restaurant, deoarece va eficientiza procesele de gătire și va contribui la ocrotirea mediului. Pe lângă toate acestea, Shangri La va fi un spațiu de dezvoltare pentru ONG-urile locale care doresc să desfășoare activități formale și nonformale cu voluntarii, și în care se vor organiza evenimente culturale ocazionale.
jnzdnnnnnnnnnn
Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu antreprenorule?
Mă numesc Ciocan Patricia, și sunt administratorul Shangri La Experiences S.R.L.. Am pornit în această aventură economică cu dorința de a crea un spațiu primitor și sigur pentru tinerii din comunitatea mea, în care să poată avea parte de experiențe culinare inedite, cum nu au mai avut până acum. În zona noastră nu există foarte multe spații pentru evenimente destinate tinerilor.
Ce te-a determinat să faci acest pas uriaș în viață ta profesională și să-ți asumi acest risc?
Dintotdeauna mi-am dorit să îmi deschid o afacere, și de câțiva ani am fost din ce în ce mai atrasă de domeniul restaurantelor. Știam că este un risc mare, și că va fi nevoie de extrem de mult efort pentru a-mi atinge acest vis, dar am fost determinată să sacrific orice era nevoie și să depun oricât de mult efort este
Care sunt calitățile personale care crezi că te ajută să reușești cu această afacere?
Consider că unele calități personale pe care le am mă ajută să reușesc cu această afacere, precum pasiunea pe care o am față de domeniu, înțelegerea pe care o am asupra tinerilor din comunitatea mea și faptul că sunt o persoană dedicată. A fi dedicat este un lucru esențial pentru a reuși să ții pe picioare o afacere, din punctul meu de vedere.
Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start Up Sănătos-SUS
Am aflat despre proiectul Start Up Sănătos – SUS prin intermediul online. Am văzut mulți antreprenori la început de drum care au reușit să își înființeze întreprinderile mult visate, și m-am decis să o fac și eu.
Cum ți-a venit ideea de afaceri?
Ideea de afaceri mi-a venit din interesele proprii pe care le aveam, și cererea pieței din zonă.
Este un domeniu în care ai experiență și expertiză sau ai ieșit din zona de confort și încerci ceva nou și diferit față de ce făceai până acum?
Este un domeniu în care m-am aventurat cu scopul de a-mi ieși din zona de confort și de a încerca să clădesc ceva nou, de care să poată beneficia cât mai mulți oameni.
De ce acum? Ai fi încercat și dacă nu apărea oportunitatea acestei finanțări?
Da, cu siguranță aș fi făcut-o, însă sunt ferm convinsă că nu aș fi reușit să o fac la nivelul acesta. Cu ajutorul finanțării am reușit să achiziționez echipamente de calitate înaltă, care să asigure livrarea unor servicii pe măsură. Scopul meu de la bun început a fost să ofer oamenilor din comunitatea mea un spațiu în care să poată socializa și în care totodată să poată avea parte de experiențe culinare inedite, și cât mai sănătoase. Sunt extrem de recunoscătoare pentru această finanțare, și cred cu adevărat că mi-a oferit un ajutor extraordinar de valoros
O scurtă descriere a ideii de afacere
Shangri La Experiences S.R.L. a fost o idee e afacere care știam că va avea nevoie de mult timp și efort pentru a se transforma în realitate. Am vrut să creez un spațiu local în care cetățenii să poată avea parte de niște experiențe culinare inedite zonei noastre, dar care să fie și un spațiu optim socializării.
Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
În primul rând amenajarea spațiului, deoarece a fost nevoie de multă energie depusă în această direcție, pentru a mă asigura că totul va ieși cât mai bine. În al doilea rând, gestionarea personalului, deoarece mi-a fost un pic greu la început să reușesc să mă impun în fața lor, dar în același timp să creez și un mediu de lucru optim. Iar în al treilea rând, probabil ar fi lucrul cu echipamentele, deoarece fiind niște echipamente de înaltă calitate, voiam să le folosesc la potențialul lor maxim, iar asta a avut nevoie de mult timp și efort investit în probe.
Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
Suma nerambursabilă câștigată m-a ajutat cu siguranță într-o mare măsură cu dezvoltarea planului meu de afaceri, însă am decis să investesc și eu suplimentar pentru a acoperi alte cheltuieli ale firmei.
Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
La început am reușit să identific personalul potrivit afacerii, însă devine din ce în ce mai greu din punctul meu de vedere să găsesc persoane care să se potrivească afacerii.
Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
Cu siguranță da, a fost un proces destul de lung și a fost nevoie de foarte mult timp alocat găsirii celor mai buni furnizori pentru afacere, însă în momentul în care am realizat că va fi un efort mai mare, am decis să prioritizez asta, cu scopul de a reuși să achiziționez cele mai bune echipamente, la un preț cât mai accesibil.
Care sunt așteptările tale ca antreprenor?
Mă aștept ca afacerea mea să crească, să afle cât mai mulți oameni de Shangri La Experiences S.R.L. și misiunea pe care o are. Mă aștept ca afacerea să crească în calitatea serviciilor oferite clienților.
Cum îți vezi afacerea în 3 ani? Dar în 5 ani? Explică de ce crezi că previziunile tale s-ar putea îndeplini.
În 3 și 5 ani, cred că afacerea mea va avea o bază de clienți mult mai mare. Cred de asemenea că va fi cunoscută în zonă ca un spațiu în care au loc fel și fel de evenimente sociale tematice, unde toți oamenii sunt oricând bineveniți. Cred că odată ce vom face din ce în ce mai multe evenimente de acest gen, afacerea va crește și mai mult.
A trecut deja un an de când ai pornit pe acest nou drum. Ce lucruri noi și utile ai învățat pe parcurs?
Cred că un lucru extrem de util pe care l-am învățat și am realizat cât de mare e importanța pe care o are este organizarea. Știam că este bine să faci tot ceea ce faci într-un mod organizat, însă nu știam că este ceva atât de vital într-o afacere, ceea ce am șii reușit să învăț pe parcurs.
Ce sfaturi ai da celor care doresc să devină antreprenori ṣi să acceseze fonduri nerambursabile?
Încurajez extrem de tare toate persoanele care își doresc să devină antreprenori să acceseze fonduri nerambursabile. Consider că sunt un ajutor extrem de mare pentru firmele la început de drum care își doresc să facă ceva inedit și de impact.