Denumire firmă: SC MADELEINE MATTHEWS SRL

Nume Administrator: MADALINA MIRASTIAN

Cod CAEN: 9003

Planul de afacere finanțat – carti personalizate si servicii de scriere creativa (versuri la cerere).

Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest

Locația de implementare Cluj Napoca – sediu social: str. Napoca, nr.10, ap 3-4

Descriere afacere SC MADELEINE MATTHEWS SRL comercializeaza carti personalizate.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Madalinei în cadrul proiectului Start up AIR vă invităm să parcurgeți interviul pe care aceasta/acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Am aflat despre Start Up Air de pe Facebook.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?

R: Mi s-a parut o ocazie unica de a putea finanta o idee / un concept cu care cochetam deja si pe care incepusem sa il validez.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: A fost genul de concurs in care daca muncesti si te implici ai sanse bune sa reusesti, aceasta e parerea mea. Si acesta a fost un aspect care ma face sa spun ca desi a fost greu si mult de munca – totusi a fost accesibil. Spun asta pentru ca cred ca ar fi fost mai greu daca accesul la finantare era conditionat de parametri de performanta financiara asteptata.

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: A fost necesara si investirea din surse proprii, estimez ca undeva la 5.000 euro intr-un an am contribuit din surse proprii.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: M-a ajutat sa imi dezvolt portofoliul de produse, am pus bazele unui website care faciliteaza aspectele operationale, iar prin bugetul de marketing alocat am putut valida ce functioneaza si ce nu, iar asta face eforturile viitoare mult mai focusate.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Partea de achizitie clienti este prima si cea mai mare, intrucat regulile din platforme se schimba mereu si serviciile sunt scumpe (am lucrat cu content creatori, specialisti de setat campanii de marketing pentru a asigura cheltuirea optima a bugetelor). Dezvoltarea website ului a fost mai anevoioasa decat anticipat initial – fiind vorba de customizari destul de complexe pentru business modelul nostru cu personalizare. Pandemia are impact in sensul de a fi mutat mult din traficul de retail in online (ceea ce ne favorizeaza), dar asta a insemnat si cresterea concurentei, asa ca mereu trebuie sa gasim cai inovative de a pastra audienta noastra aproape.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Marketing, dezvoltare carti – ilustratii, realizare website, salarii.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R: Ca si cu un parinte care iti vrea binele. Am avut sansa de a colabora foarte bine cu monitorul meu, chiar si la aspecte delicate – intrucat si eu inteleg seriozitatea si implicatiile unui proiect de finantare din bani publici, iar dansul a perceput provocarile mele. Ca si la relatia parinte copil, venim medii diferite (eu fiind corporatista de peste 10 ani de zile) si au existat diferente in asteptarile legate de modul de abordare, INSA abilitatile de relationare de pe ambele parti au minimizat eventualele inconveniente.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R: Nu.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Pentru achizitia de clienti – am intampinat o problema la care ne asteptam - achizitia sa fie scumpa. Bugetul alocat activitatilor de marketing a fost indestulator, insa compensarea si completarea acestuia cu trafic organic si achizitie mai ieftina este o munca ce implica eforturi considerabile de creativitate (i.e Giveaway, programe de afiliere, accesarea de noi piete de desfacere gen eMAG.ro, vanzarea pe lista emails colectata).

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Activitatea nu presupune stocuri sau locatie fizica. Gasirea furnizorului de print potrivit a fost relativ usoara, prin recomandare si sunt foarte multumita.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Sa inceapa ! Si sa nu se astepte ca e usor, dar ca merita daca vor sa construiasca ceva si sa aiba un pic de ajutor financiar..

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Dincolo de aparente, nu dezvolti doar o afacere ci cresti si tu – la nivel personal incredibil de mult.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Continut creativ (scris in versuri), care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale la copii – prin carti personalizate. Valorificarea cartilor si in limba engleza, in varianta de serie pe Amazon. Website -ul care simplifica activitatile operationale ce vin la pachet cu personalizarea (ma felicit pentru aceasta alocare de buget)

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R: Stabilirea audientelor si achizitia ieftina de clienti care sa permita o marja de profit cat de cat. In pandemie mai ales, a devenit necesar sa avem o politica de pret de supravietuire – strict pentru a putea ramane in piata.