Nume firmă: PROFESSIONAL PARQUET

Administrator: Ioan Câmpean

Planul de afacere finanțat: Înființarea firmă de montare și șlefuire parchet

Programul de finanțare:  Diaspora Start- Up

Cod CAEN:4333 Lucrări de pardosire și placare a pereților

Locația de implementare: Cluj-Napoca, jud. Cluj 

Din anul 1996 Ioan a părăsit România,  ca mulți tineri în acea perioadă, ca să gasească un trai mai bun și de ce nu, să își permită mai multe: o mașină, o casă…

Au trecut anii și după ce a împlinit 40 de ani a început să se gândească tot mai mult la România, rude, părinți, cu care se întâlnea doar puțin în timpul vacanțlor de vară.

Din 1998 a lucrat la montarea și șlefuirea parchetului, iar acest lucru  reprezintă o adevărată pasiune, nu numai o sursă de venit. Acesta este motivul pentru care Ioan a decis sa-și facă o firmă de profil în România, accesând o finanțare din fonduri europene prin Diaspora Start-up.

 

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Ioan în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

R: În iarna lui 2018 am vazut pe Facebook un anunț pentru cei care vor să se întoarcă în România.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscrii în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

R: Am un prieten care știe mai bine toate programele de finanțare, legile în vigoare și l-am întrebat cu privire la Antreprenor Acasă și mi-a zis că îl cunoaște și merită să încerc.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora? 

R: Cred că ne-am fi întors în România oricum în 2019 sau cel mult 2020 dar aceasta finanțare a fost un motiv în plus pentru a face pasul decisiv.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

R: Nu aveam pe nimeni care să mă ajute în parcurgerea programului de formare în domeniul antreprenoriatului, dar am zis că, dacă voi reuși acesta este un motiv în plus să ne întoarcem acasă. Imi ziceam: ”dacă cei care evaluează aceste teste, webinarii și dau note sunt serioși, vor înțelege ce vreau și modul meu direct și simplu de a răspunde la întrebări”. Am fost încurajat de prieteni să merg înainte, să nu mă las. Îmi amintesc și că nu înțelegeam unele cuvinte, termeni, fiind plecat de 23 de ani din România.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale. 

R: Suma câștigată a fot acoperitoare pentru dezvoltarea planului de afaceri. Am avut multe echipamente proprii pe care le-am pus la dispozitie, aproximativ 10 000 euro.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: În primul rând, aveam nevoie de o autoutilitară cu care să mă deplasez, deoarece eu prestez servicii la sediul clientului și am achiziționat-o. În al doilea rând m-a ajutat chiar în perioada pandemiei deoarece am avut salariile asigurate pe 4 luni. Un alt mare beneficiu a fost faptul că, prin webinarii, programul de formare online și întâlnirile avute mi s-a deschis mintea și orizontul în domeniul antreprenoriatului.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: O provocare care face cât 3: birocrația romanească, dar m-am obișnuit….

Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

R:Autoutilitara, salariile.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

R: Despre relația cu echipa nu pot să zic nimic decât că a fost ceva ce nu puteam să cred cred că există, oameni atât de speciali și disponibili să îți explice, să te ajute.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

R: Da, la angajare am întâmpinat ceva probleme deoarece nu găseam persoana potrivită și disponibilă. Această situație a durat până în septembrie 2019, când am reușit să găsesc persoana potrivită.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

R: Am avut un furnizor cu care am colaborat de la începerea afacerii, apoi am găsit și alți furnizori, prin recomandări.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

R: Spațiul nu a fost o problemă pentru mine.

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: În primul rând să se gândeasca la afacere, ce vrea să facă, dacă e capabil, disponibil, pentru că afacerea cere timp. Mai apoi să se gândească la banii pe care îi va primi. Dacă se gândește în primul rând la bani e o abordare greșită din start. Cel mai probabil afacerea va eșua.

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Nu deschide o afacere dacă nu  cunoști domeniul sau nu ai lucrat în acel sector și, mai ales, dacă nu îți place ce faci. Mulți falimentează pentru că nu cunosc domeniul de activitate și sunt furați, atât de angajați cât și de furnizori. Nu te uita la persoanele care au bani mulți, dorindu-ți să ajungi repede ca ei. E nevoie de timp pentru o afacere bună și de durată.