Nume firmă: NATURALESA DESIGN SRL

Administrator: PATRONATUL TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI CLUJ

Planul de afacere finanțat: Înființarea unei societăți comerciale care să deservească piața de design specializat și arhitectură sustenabilă.

Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest

Cod CAEN: 7410 Activități de design specializat

Locația de implementare: mediul urban, localitatea Cluj-Napoca, str. Someșului nr. 18-22, jud. CJ, Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Descriere afacere:

Naturalesa a luat nastere din pasiune pentru frumos, functional si sustenabil. In doua cuvinte: design responsabil. Avem o abordare complexa a spatiului cu ajutorul specialistilor in arhitectura si design interior, realizam proiectele pornind de la nevoile si dorintele clienților, iar prin simularile 3D, ne asiguram ca rezultatul final depaseste asteptarile acestora. Credem cu tărie în colaborarea apropiată cu clienții și în design responsabil pentru ca petrecem peste 80% din timp in interior iar spatiile ne afecteaza sanatatea si starea de bine. Astfel, la Naturalesa gasesti expertiza certificata in domeniile: arhitectura sustenabila si eco design interior.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Ovidiu Berdilă în cadrul proiectului Start up AIR, vă invităm să parcurgeți interviul pe care aceasta/acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Prin intermediul unor prieteni si apoi am căutat informațiile în mediul online, pe site si facebook.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj?

R: M-a atras ideea de cursuri antreprenoriale organizate de Patronatrul Tinerilor Întreprinzători Cluj, iar echipa fiind în același oraș cu locația pe care ne propuneam să o avem, am ales să mă înscriu sub coordonarea acestora.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: Nu pot spune neapărat că dificil, însă este imporant de menționat că efortul necesar pentru întreg procesul de obținere a finanțării a fost unul substanțial. Este nevoie de implicare, timp, energie investite pentru întocmirea planului de afaceri într-un mod adecvat.

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: Da, ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului de afaceri.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R:  Finanțarea obținută m-a ajutat în primul rând să duc la bun sfârșit planul cu care am pornit la drum – acela de a avea o companie care să realizeze lucrări bazate pe un design specializat, care să realizeze la timp și cu tehnologii avansate lucrările contractate. În plus, finanțarea a facilitat achiziția echipamentelor și licențelor necesare desfășurării activității, precum și a facilitat dezvoltarea afacerii.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Realizarea la timp a obiectivelor setate prin planul de afacere, gestionarea achizițiilor prin găsirea unor furnizori de încredere, pandemia COVID-19. Cu răbdare și dedicare însă, toate provocările au fost gestionate în timp util.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Principalele achiziții au fost cursuri și licențe necesare pentru programele de design cu care lucrăm – Sketchup, Vray, echipamente performante pentru realizarea proiectelor de design – sisteme desktop și monitoare, Google Chromecast Streaming Media Player, Ochelari VR Oculus, tableta, mobilier pentru punctul de lucru – masa ședințe, scaune.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R:  Foarte bună, echipa a fost extrem de implicată și deschisă, sprijinul lor fiind unul constant pe toată perioada proiectului, inclusiv în etapa de sustenabilitate.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R:  Nu am avut probleme în procesul de recrutare a personalului deoarece aveam deja în vedere persoanele pe care ulterior le-am angajat.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Nu pot spune că am întâmpinat probleme serioase, dar este necesară o prospectare serioasă și atentă a pieței privind producătorii și furnizorii existenți, este nevoie de discuții pentru adaptarea constantă la cerințele clienților, astfel încât aceștia să fie mulțumiți la finalul proiectelor de rezultatele obținute, și să creeze colaborări de durată.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Identificarea unui spațiu adecvat de implementare care să corespundă cerințelor noastre și care să ne ajute să fim accesibili pentru clienți a fost într-adevăr o provocare la început de drum, piața imobiliară din Cluj-Napoca fiind una în continuă schimbare, dar am reușit totuși, destul de rapid să găsim un spațiu potrivit, fără prea mari probleme.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Să aibă curaj să înceapă parcursul antreprenorial, să aloce timp, efort, energie în realizarea planului de afacere și dezvoltarea continuă a afacerii, să studieze atent legislația în domeniu și noutățile care apar, să apeleze la echipe de consultanță și mentorat de business cu încredere atunci când întâmpină dificultăți.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Ingredientele necesare pentru lansarea în afaceri ar fi – să își canalizeze energia, încrederea, ambiția, să acceseze oportunitățile de finanțare care se ivesc, și cu o doză bună de curaj, de dorință de a ieși din zona de confort, răbdare, să studieze atent particularitățile pieței vizate, iar apoi să facă pasul spre lansarea propriu-zisă în afacere.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Satisfacția proiectelor realizate, clienții mulțumiti care revin sau ne recomandă cunoscuților, dezvoltarea continuă atât a noastră ca antreprenori și specialiști în domeniu, cât și a afacerii.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R: Cred că dificultatea cea mai mare în ultima perioadă a fost situația creată de pandemia COVID-19, care a venit cu diverse restricții, ne-a redus activitățile de networking, întâlnirile cu clienții, iar piața a devenit puțin mai instabilă. Totuși, suntem convinși că efoturile noastre se văd dincolo de aceste dificultăți și că vom reuși să menținem afacerea într-o continuă creștere.