Nume firmă:
SC MUCHATON SRL
Administrator:
Țăpuleasa Daniel
Planul de afacere finanțat: Laborator de produse de dietă low-carb, fără zahăr
Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest
Cod CAEN: 1086 – Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate și alimentelor dietetice
Locația de implementare: Cluj-Napoca, Str. Dacia Nr. 2, jud. CJ
Descriere afacere: Un laborator de dimensiuni mici, care produce deserturi fără zahăr, produse de panificație și pizza cu puțini carbohidrați. Deocamdată dispunem de trei angajați. Desfacerea se face atât prin parteneri (terase, restaurante), cât și direct către consumatori, prin comenzi.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Daniel în cadrul proiectului Start-up AIR, vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Online, dintr-o postare pe Facebook.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj?
R: Am considerat că ideea mea de business avea potențial și că proiectul Startup Air se potrivea cu felul în care doream să avansez în implementarea ei. M-a atras în mod special componenta de training antreprenorial oferită de PTIC, care venea gratuit pe lângă posibilitatea de accesare a finanțării.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Nu pot spune că a fost ușor. E mult de muncă, și aici nu mă refer doar la partea de redactare a planului de afaceri și a documentației necesare, ci la procesul necesar pentru a obține un plan realist, bazat pe informații pertinente, care să-ți ofere șanse reale de a lansa pe piață o afacere de succes. Am fost însă norocos, pentru că nu a trebuit să trec singur prin asta, fiind îndrumat pas cu pas de mentorii din PTIC.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Ajutorul financiar nerambursabil a fost adecvat, nefiind vorba de o afacere de anvergură. A fost însă necesar și aportul propriu pentru a acoperi cheltuieli neeligibile, precum amenajarea laboratorului. Puse cap la cap, cheltuielile proprii au fost probabil de peste 10.000 de euro.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Beneficiul major a fost achiziționarea de echipamente noi, cu garanție, fără să fiu nevoit să fac rabat la calitatea acestora. Apoi, direcționarea fondurilor pe chirie și salarii, mai ales în contextul pandemiei, au fost de neprețuit pentru dezvoltarea afacerii. Practic, fără această finanțare, în condițiile actuale, probabil am fi intrat în insolvență.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Prima mare provocare a fost găsirea unui spațiu adecvat pentru laborator, care a durat mult mai mult decât preconizasem anterior că va dura. Un cadru legal restrictiv, combinat cu cerințele propriu-zise ale afacerii au dus la dublarea perioadei de căutare. Apoi, următoarea provocare a fost amenajarea spațiului și dotarea acestuia la standardele necesare pentru obținerea autorizației de funcționare. Și acesta a fost un proces de durată și destul de dificil pe alocuri, dar încheiat cu succes. A treia mare provocare este încă în plină desfășurare: afacerea noastră este din domeniul HORECA, fiind astfel lovită direct și indirect de restricțiile cauzate de pandemie.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Achizițiile noastre au fost efectuate pe următoarele categorii: echipamente de laborator, salarii și chirie;
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Relaționarea cu administratorul de grant a fost plăcută, bazată pe comunicare și reciprocitate. Cel mai important a fost faptul că m-am simțit susținut, am știut că fac parte dintr-o comunitate și că voi primi răspunsuri pertinente și informate la problemele apărute în implementarea afacerii.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Deocamdată nu, pentru că laboratorul nostru este pentru moment o afacere de familie.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Am găsit relativ repede furnizori, dar au fost probleme cu aprovizionarea, fiind vorba de materii prime mai exotice. În privința clienților, ne confruntăm încă cu o piață aproape haotică cauzată de pandemie.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: Precum spuneam mai sus, a fost una din provocările cele mai mari. A presupus o căutare îndelungată, care mi-a ocupat practic aproape tot timpul disponibil din acea perioadă, nefiind vorba doar de vizionarea spațiilor, ci și de vizite periodice la autoritățile competente pentru a determina gradul de compatibilitate a potențialelor spații cu cerințele legale. Deși am fost nevoit să renunț la alte activități în favoarea acestei căutări, până la urmă eforturile au meritat.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Faceți-vă temele și porniți la drum cu lecția învățată. Studiați temeinic piața, studiați cererea pe segmentele relevante, studiați foarte atent concurența. Identificați cât mai bine punctele voastre tari (atuurile), dar și pe cele slabe, și fiți cât mai sinceri în aprecierea acestora. “Relația” cu fondurile nerambursabile este una de durată, și de aceea este bine să o începeți cu dreptul.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Nu vă aruncați cu capul înainte, dar nici să nu vă fie teamă să începeți o afacere. Cei mai mari dușmani ai antreprenorului sunt frica și comoditatea. Dacă veți fi dispuși să ieșiți din zona de confort, veți avea doar de câștigat.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Am intrat pe o piață aproape virgină din punctul de vedere al produselor oferite, concurența fiind aproape inexistentă. Este o afacere scalabilă, care se poate dezvolta pe multe direcții, și care poate pivota relativ ușor în caz de nevoie.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Lipsa concurenței prezintă și un dezavantaj, și anume faptul că piața de desfacere nu este deloc formată, și de aceea este necesar un efort mult mai mare pentru a informa publicul în privința produselor oferite și a avantajelor acestora. Practic, trebuie să ne formăm singuri piața. Apoi, mai sunt dificultățile inerente perioadei prin care trecem, aceleași prin care trec toți operatorii din domeniul HORECA, probleme de un tip nou, nemaiîntâlnite în mediul de afaceri post-decembrist, și care vor necesita soluții și abordări inovative, out of the box.