Nume firmă:  MIRAVELI EDUCATION

Administrator: Elisabeta Nistor

Planul de afacere finanțat: ȘCOALA DIN MANSARDĂ: AFTER SCHOOL / CENTRU DE MEDITAȚII

Programul de finanțare:  România Start-up Plus

Cod CAEN: 8559 Alte forme de învățământ n.c.a

Locația de implementare: Cluj-Napoca  

Serviciul principal oferit de Centrul Educațional MIRAVELI este after school pentru elevi de gimnaziu (clasele V – VIII) precum și pentru elevi din învățământul primar (clasele 0 – IV). Astfel pe parcursul a câteva ore, elevii care trec pragul centrului nostru au posibilitatea să își realizeze temele primite la școală, să socializeze cu alți elevi de la alte școli, să se relaxeze în diverse moduri astfel încât în momentul în care vor ajunge acasă vor putea să-și petreacă timpul liber rămas din zi împreună cu familia.

Pe lângă serviciile de after school oferim, de asemenea, și alte servicii: meditații la diverse materii, programe de pregătire si simulări pentru examenele de evaluare naționala și bacalaureat, școală de vară, diverse cursuri opționale (Lego Wedo, inițiere in programarea pe calculator, șah, chitară, programe de inteligență emoțională), cursuri de limbi străine pentru adulți. Alături de copii este  o echipă formată din profesioniști care îi ajută pas cu pas în activitatea petrecută în centru.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Elisabetei în cadrul proiectului Start up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R: Am aflat de la un prieten care era implicat în proiecte de acest gen.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?

R: Deoarece Inceptus mi-a inspirat încredere și profesionalism în implementarea de proiecte cu ajutorul fondurilor europene.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R: Nu pot să spun că a fost dificil dar pot să spun că a necesitat un volum foarte mare de muncă.

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: Nu a fost suficient, a fost nevoie de investiții suplimentare din venituri proprii dar a fost un ajutor important pentru demararea afacerii mele. În primul an, pe lângă ajutorul financiar am investit aproximativ 100.000 de lei, bani pe care i-am folosit pentru amenajarea spațiului închiriat.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Cel mai important ajutor a fost suportul consistent pentru plata chiriei. La început, e dificil să găsești resurse pentru acest gen de cheltuieli. Al doilea beneficiu a fost un suport consistent pentru plata salariilor pentru 2 angajati. De asemenea am achizitionat computere și o tablă interactivă care sunt de foarte mare ajutor în desfășurarea activităților zilnice la centrul meu.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Cea mai mare provocare a fost găsirea unui spațiu corespunzător pentru ideea mea de business. O altă provocare a fost găsirea unor persoane care să împărtășească aceeași viziune cu mine în dezvoltarea acestui proiect. Nu în ultimul rând partea de promovare a centrului educațional a fost foarte importantă deoarece veneam cu o idee de business nouă, care nu exista la acel moment pe piața clujeană.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Achiziția unor echipamente moderne care să ne ajute în desfășurarea activității zilnice și plata chiriei și a salariilor.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R: Extraordinară. Am primit sprijin ori de câte ori l-am solicitat și sfaturi foarte utile atunci când a fost nevoie.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

R: Nu. Am reușit să găsesc câteva persoane care mi-au împărtășit viziunea în realizarea acestui proiect.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Nu. În urma unei campanii de promovare foarte bine realizate am avut clienți pentru toate locurile disponibile, iar după o perioadă relativ scurtă, datorită feedback-ului pozitiv din partea clienților am reușit să extind spațiul închiriat pentru a primi mai mulți copii în cadrul programelor oferite de către centrul Miraveli.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Nu a fost ușor, dar pot spune că am avut și puțin noroc în găsirea unui spațiu ideal din toate punctele de vedere: locație, suprafață, costuri etc.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Să nu cedeze în fața volumului mare de muncă precum și a documentației necesare pentru că într-un final chiar merită. Este un ajutor important mai ales datorită faptului că fondurile sunt nerambursabile.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Este foarte important să încerce să pornească un business într-un domeniu cunoscut în care să aibe un minim de experiență, să-și facă un plan de afaceri cu un buget realist, să-și propună obiective clare pe care să le poată îndeplini.

Î: Menționează care sunt avantajele afacerii

R: Faptul că fac ceea ce mi-am dorit mereu, lucrez zilnic cu copii și pot să contribui la dezvoltarea copiilor și tinerilor care ne trec pragul, atât în plan cognitiv, social cât și emoțional, valorificând potențialul fiecăruia este un avantaj foarte important pentru mine, ca și cadru didactic. De asemenea, am ocazia să implementez conceptele mele educaționale. Nu în utimul rând îmi oferă și satisfacție financiară.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

R: Pentru cateva luni, din cauza pandemiei, am fost nevoiți să suspendăm activitatea fizică din cadrul centrului și am activat on-line, dar în cele din urmă acest lucru ne-a ajutat pentru că am identifcat o noua posibilitate de a oferi serviciile Centrului Miraveli chiar și către clienții din afara orașului.

Date de contact ale Centrului Miraveli Education:

Website www.miraveli-education.ro

Adresa e-mail contact@miraveli-education.ro

Telefon 0722367302

Facebook Centrul Miraveli Education