Nume firmă: MARKERA STORY SRL
Administrator: Teodora Moldovan
Planul de afacere finanțat: Activități fotografice
Programul de finanțare: România Start-up Plus
Cod CAEN: 7420 Activitati fotografice
Locația de implementare: Cluj-Napoca
Markera este, în principal, un studio de fotografie, specializat pe fotografia de produs pentru e-commerce.
În plan secundar, realizează şi imagini pentru social media sau website-uri, care oferă un context produselor sau serviciilor clienţilor noştri.
Denumirea firmei a pornit de la scopul principal al business-ului acela de a pune în valoare produsele / serviciile oferite de clienţi, prin diverse tipuri de conţinut. Cuvântul care exprimă aceste lucruri în limba engleză este “to highlight”, iar in suedeză “markera”.
Viziunea Markera este de a contribui la transformarea lumii în care trăim, prin pasiune & creativitate.
Misiunea firmei este de a pune în valoare ideile, produsele şi serviciile clienţilor, printr-un conţinut creativ & calitativ, depăşindu-le mereu aşteptările.
Există trei tipuri de servicii pe care le oferim în prezent: fotografie de produs pentru magazine online sau marketplace-uri, fotografie comercială & consultanţă fotografie.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Teodorei în cadrul proiectului Start-up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Am aflat prin intermediul unei prietene, care plănuise să participe și ea la proiect.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?
R: Era momentul potrivit pentru mine să încep un nou capitol în viața mea și mi s-a părut oportunitatea ideală pentru a-mi pune planurile în aplicare.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Cred că dacă te pasionează ce faci și îți dorești cu adevărat să creezi ceva cu propriile tale puteri, nimic nu este dificil. Însă desigur că a ajutat mult și procesul de finanțare, bine structurat și cu consiliere pe tot parcursul programului.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Am apelat la program de finanțare deoarece mi-am dorit să investesc în anumite echipamente pe care nu le puteam achiziționa altfel, de la început. Astfel că a fost suficient pentru a acoperi cheltuielile cu toate aceste echipamente. Însă în lunile de început a trebuit să acopăr costurile cu chiria, salarii și alte cheltuieli lunare, pe care nu le-am cuprins în partea de finanțare.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Am reușit să demarez afacerea mult mai repede decât dacă aș fi început de la zero. Echipamentele necesare erau destul de costisitoare, astfel încât nu le-aș fi putut achiziționa într-un timp așa de scurt. De asemenea, structurarea pașilor care trebuiau parcurși și targetul lunar stabilit m-au ajutat să fiu mai focusată pe ce am de făcut.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Anul 2020 a întruchipat mai mult de 3 provocări pentru orice antreprenor. Pentru mine a însemnat o altă abordare în ceea ce privește serviciile oferite, fidelizarea clienților existenți, dar și eficientizarea lucrului și colaborării la distanță (atât cu angajații, cât și cu partenerii și clienții).
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Echipamente – echipamente foto și accesorii, laptop-uri și calculatoare.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: A fost una foarte bună și eficientă.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Am reușit să găsesc persoane competente și potrivite destul de repede. A reprezentat o provocare lucrul la distanță, dar am reușit să construiesc o relație bună care sper să se mențină pentru cât mai mult timp.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Nu am întâmpinat probleme referitor la acest aspect – am avut clienți pe bază de recomandări și am menținut relația cu aceștia pe termen lung.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: A fost destul de dificil și nu mă așteptam ca aceasta să fie una dintre provocări. Într-un final am reușit să găsesc un spațiu care să bifeze cât mai multe dintre cerințele mele, însă cu un compromis referitor la bugetul alocat chiriei.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Să își facă realist planul de afaceri. Știu că sună ușor clișeic, dar mulți dintre cei care accesează fonduri nerambursabile își fac un plan care “să dea bine”, fără să realizeze că își fac lor înșiși un deserviciu. De exemplu, mulți includ bugete minime pentru marketing. Creează apoi un produs sau un serviciu excelent, însă realizează că nu au buget pentru a-l promova și astfel lumea nu va afla despre el, iar business-ul nu are foarte multe șanse de reușită.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Să fie all-in și să facă ceea ce îi aduce bucurie.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Posibilitatea de a-ți pune planurile în aplicare, conform propriei tale strategii, care vine la pachet și cu flexibiltate, dar și cu o foarte mare responsabilitate.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Să rămâi mereu ancorat la realitate și să reușești să vezi imaginea de ansamblu dincolo de taskurile zilnice.