Nume firmă: SC KAPITAL REAL CONSTRUCT

Administrator: RUS Alexandru Liviu

Planul de afacere finanțat: Înființarea unei firme , in domeniul serviciilor, respectiv lucrări de montare a pavajelor.

Programul de finanțare:  Diaspora Start- Up

Cod CAEN: 4399-Alte lucrari speciale  de constructii

Locația de implementare: Alba Iulia şi localitaţile invecinate

Investiția propusă în Planul de Afaceri contribuie la dezvoltarea societății comerciale KAPITAL CONSTRUCT S.R.L și  dezvoltă o poziție certă în domeniul construcțiilor, în special pentru serviciile de montare a pavajelor. Nevoia de realizare a acestei investiții a venit datorită dezvoltării tot mai mari a domeniului construcțiilor și lucrărilor de infrastructură, care în România sunt într-o stare foarte incipientă.

România încă nu și-a definit o strategie clară pentru dezvoltarea unei infrastructuri rutiere naționale aliniată cu statutul de țară europeană care din punct de vedere comercial ar trebui să fie un teritoriu comunicant cu teritoriul comercial european. Pentru foarte mulți constructori s-a ajuns la concluzia că străzile care se fac din pavaje sunt mult mai ieftine și mai rapid de construit, mai mult au o durată de viață îndelungată. De asemenea pentru înlocuirea sau introducerea unor rețele subterane este mult mai ușor să se execute lucrări pe o stradă cu pavaje, deoarece ele se pot monta la loc după executarea lucrărilor pentru aceste  tipuri de rețele subterane. Costurile de întreținere sunt mult mai mici decat un asfalt normal. Toate aceste aspecte cumulate au dus la decizia autorităților publice locale ca o mare parte din străzile orașelor să fie pavate cu dale din beton.

În cadrul planului de afaceri au fost achiziţionate printre altele:Amestecator,Ghilotina pentru debitat pavele,Extractor pavele,Carucior reglabil pentru transportat pavele,Mai compactor,Masina de gaurit cu percutie.

În viitor firma doreşte să îşi diversifice serviciile oferite intâmd si pe piaţa de contrucţii rezidenţiale si nerezidenţiale.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alexandru în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

R: Sora mea care locuiește în România, Timișoara, mi-a spus despre acest program. Am intrat pe internet și am căutat mai multe despre acest program și am văzut ulterior la un prieten din Alba Iulia că a share-uit pe facebook, informații despre această finanțare, iar ulterior am luat legătura cu el pentru a afla mai multe detalii.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscrii în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

R:. Am primit foarte multe informații despre el. Am sunat oamenii care se ocupau de proiect astfel încât să îmi explice mai multe despre acesta și am ales să aplic la Asociația Inceptus România.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora? 

R: Clar DA, fără această finanțare nu m-aș fi întors în România. A fost decisiva în decizia mea de a mă întoarce acasă cu familia.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

R: Pentru mine a fost foarte dificil. Nu știam de unde să o apuc. Nu știam ce presupunea scrierea unui proiect. Am participat la cursurile online și mi-am dat seama că sunt străin de foarte multe lucruri de care trebuie să ti cont pentru astfel de chestiuni. A fost foarte greu dar cu sprijin am reușit să obțin finanțarea.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale. 

R: Da, a fost ok pentru început și pentru ce aveam eu nevoie, însă am mai pus de la mine aproximativ 10.000 euro plus o mașină pe care am pus-o la dispoziția firmei pentru transportul de echipamente la locurile de muncă pe care le aveam pe șantiere.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Finanțarea m-a ajutat să îmi dezvolt o afacere în România. Să îmi achizitionez echipamentele de care am nevoie pentru acaestă afacere și să mă întorc acasă din Anglia.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Nu pot să zic că am întâmpinat problerme mari în domeniul în care activez. Pentru mine doar oamenii/personalul a fost cea mai mare provocare pe care am avut-o la nivelul firmei și fluctuația mare a acestora, veneau la lucru și plecau după 2 zile.

Oamenii – am găsit foarte greu oameni serioși care să își dorească să muncească, am schimbat foarte multi oameni si foarte multe echipe de lucru pana am gasit o solutie omogena. Astfel incat toti sa fie ok și sa faca performanta impreuna.

Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

R:  Achiziția de echipamente și o parte din salariile angajaților

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

R: A fost una extrem de bună. M-au ajutat foarte mult. Au avut răbdare cu mine și mi-au explicat tot ce trebuie să fac, cum trebuie să fac, pentru că nu știam absolut nimic. A fost una excelentă și le mulțumesc pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

R: Așa cum am menționat mai sus, a fost principala problemă pe care am avut-o. Am încercat să vorbesc cu ei, să le explic că trebuie să fie o echipă. Să poată lucra împreună și că toți vor avea de câștigat.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

R: Nu am avut probleme din acest punct de vedere.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

R: La mine nu a fost cazul: pentru că echipamentele și sculele de lucru le țin la mine acasă, unde este și sediul social al firmei și este suficient loc

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Trebuie obligatoriu să încerce, chiar dacă se zice că e multă birocrație. Nu poate să îți dea nimeni niște bani fără să îi justifici corespunzator. Mie mi s-a părut foarte decent tot ce ni s-a cerut și aș mai accesa oricând o finanțare.

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Este important să cunoacă domeniul, să știe pe cât se poate cu cine va lucra și pe cine se poate baza. Nu ar fi rău dacă și-ar lua și un partener de afaceri cu care să se mai consulte și cu care să se înțeleagă.