Nume firmă:

Administrator: Ionel Cotea

Planul de afacere finanțat: Înființare firmă de Executie lucrări finisaje și amenajări interioare

Programul de finanțare:  Diaspora Start- Up

Cod CAEN: 4339 Alte lucrari de finisare

Locația de implementare: Galați 

Ionel a pornit aceasta ”aventură” din nevoia personală de realizare profesională, de data aceasta în Romania, după 18 ani de experiență în același domeniu, în Italia. O altă motivație care a stat la baza dezvoltării acestei afaceri a fost nevoia de a pune în practică viziunea dezvoltată de-a lungul timpului despre ceea ce inseamnă respect pentru nevoile clientului, promptitudine, profesionalism.

Ionel spune că: ”Am incercat sa fim pentru clienți nostri o resursă de informații și, în egală măsură ne-am dorit ca aceștia să fie pentru noi un element central în jurul căruia ne vom ajusta și îmbunătăți serviciile.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Ionel l în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

R: Știam câteva lucruri despre proiecte de afaceri, tot auzeam în jurul meu că există de atâta vreme bani europeni pentru afaceri, acasa în România, iar când reveneam mă loveam de exemplele unor antreprenori care au atras o finanțare și au dezvoltat un bussines.  Asfel că, în momentul în care am auzit de o serie de prezentări ale programului Diaspora Start-up la Roma, nu am ezitat să merg la prezentare, să strâng mai multe informații.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscrii în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

R: De regulă am nevoie de puțin timp pentru a-mi face o idee despre calitatea unui partener, colaborator, client  și imi atrage atenția claritatea și coerența informațiilor primite. Cred că transparența de care a dat dovadă echipa Inceptus și Fiatest, și măsura potrivită cu care și-au prezent programul m-a convins. Apoi, am mai colectat și o serie de informații despre experiența administratorilor de grant și a fost suficient sa decid.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora? 

R: A fost pentru că mă aflam într-o etapă profesională în care căutam oportunități. Stiam ce mi-aș dori să încerc în România și cred că finanțarea a venit ca un sprijin real. Poate că si fără finanțare aș fi reusit să îmi fac meseria acasă, dar la scală mai mică.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

R: A fost foarte greu. Au fost foarte multe cursuri, teme de casă, corectări, calcule, documentare, telefoane….toate în contextul în care imi desfășuram activitatea cel putin 10 ore pe zi.  De asemenea, erau foarte multe persoane înscrise la concurs, documentele necesare erau destul de complexe, așa că da, am resimțit că a fost greu.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale. 

R: Au fost o serie de cheltuieli pe care le-am acoperit din contributie proprie, altfel nu cred că se poate într-o finanțare. Este important să iți aloci o suma pentru astfel de costuri.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Principalele beneficii au fost consultanții din cadrul echipei care mi-au oferit o viziune completă asupra a ceea ce înseamnă o afacere, echipamentele achizitionate și ușurința cu care am interacționat în relația cu autoritățile statului, lucru datorat specialiștilor care ne-au ghidat de la înființarea firmei, până la cum putem beneficia de o serie de măsuri în contextul pandemiei.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Principalele provocări au fost legate de menținerea forței de muncă și evident provocările cauzate de pandemie, care au blocat parțial activitatea.

Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

R: Echipamente.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

R: Echipa proiectului s-a dovedit un real suport de la început și până în etapa de sustenabilitate. Solicitări multe, pe alocuri foarte multe, dar toate de înțeles în contextul constrângeilor unei finanțări. De fiecare dată, informatțiile solicitate ajutau cumva și organizarea internă a afacerii.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

R: La început da, dar ulterior le-am depasit, din fericire fără prea mari probleme.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

R: La identificarea furnizorilor într-adevăr am avut o serie de dificultăți. Am testat în mai multe părți, uneori am luat și decizii mai puțin bune, dar de fiecare dată am remediat. Probabil este normal după o absență mare pe piata românească.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

R:  Nu a fost cazul nostru, lucrăm la clienți.

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Să muncească mult și să se înarmeze cu multă răbdare. Banii sunt nerambursabili, dar nu sunt gratis, se plătesc cu multa muncă!

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Să țintească sus, să creadă în propriul vis și să fie serioși cu munca depusă!