Nume firmă: HOUSE OF COMPULSION STUDIO S.R.L.

Administrator: Alina Morar
Planul de afacere finanțat: Inființarea unui atelier de croitorie pentru producția hainelor din piele
Programul de finanțare:  Diaspora Start- Up

Cod CAEN finanțat: 1411 – Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele

Locația de implementare: CLUJ NAPOCA

HOC este rezultatul pasiunii, telentului și muncii Alinei Morar, din Cluj Napoca, absolventă a Universității  de Artă și Design din Cluj Napoca.  Alina Morar este un designer vestimentar foarte talentat, care după terminarea studiilor specifice la UAD a plecat în străinătate specializându-se în UK și Statele Unite ale Americii, unde a produs sub formă de manufactură haine de piele naturală conform cerintelor pieței și celor mai noi cerințe in modă.

Articolele vestimentare HOC sunt o sărbătoare a artei și a povestirii, ele sunt considerate o experiență, de toți cei care le poartă. Fiecare piesă este o călătorie pe care s-a pornit pentru a crea ceva special pentru căutătorii de momente unice. HOC crează haine care spun o poveste, care țesă în narațiunea mai largă a stilului de viață al fiecăruia. Alina consideră că calitatea hainelor pe care le purtăm vorbește despre calitatea vieții pe care ne străduim să o trăim. Prin colecții realizate manual, în ediție limitată, se vorbește cu cei care apreciază hainele dincolo de tendințe, anotimpuri și trucuri de stil. Se face asta, pentru că HOC crede într-o lume în care nu urmărim doar cosnumul, în schimb facem alegerea conștientă de a căuta și descoperi o calitate de lungă durată. Se vorbeste cu cei care apreciază sofisticarea unei perechi de blugi bine montați, un tricou alb de înaltă calitate, o cămașă, o rochie, care se potrivește ca o mănușă sau a favoritului din toate timpurile – jacheta de motociclist din piele. Fiecare cusătură, tăietură și finisaj este încercat de fiecare dată într-o sărbătoare a adevăratului meșteșug, în efortul nostru constant pentru perfecțiunea mereu atinsă. Aceasta este esența House Of Compulsion Studio.

Echipa House Of Compulsion Studio.

Alina MORAR
Alina MORARFondator și creative director
Alina este un designer român foarte talentat. A absolvit un master in Fashion Design la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca. In timpul studiilor a câștigat numeroase premii în domeniu, cel mai important fiind ELLE STYLE pentru cel mai bun tânăr designer in 2014. De asemenea, a realizat un internship la MeadHam Kirchhoff s London, motiv pentru care s-a mutat la Londra, după absolvire.

Aici a dobândit cea mai mare experință în ceea ce privește designul, a dezvoltat pasiunea pentru croiul hainelor din piele, moda hainelor din piele și piesa de rezistență pe care o iubeste cel mai mult ”the biker jaket”, toate acestea aveau să pună bazele unui concept, care ulterior a devenit brand, respectiv ”House of Compulsion”.

In 2019 Alina s-a intors în România, pregătită să își dezvolte o carieră aici, in orașul natal Cluj Napoca, să pășească în necunoscut, dar cu incredibile resurse, energie și talent. Impreună cu prietena ei de o viață, Anca Belbe de asemenea pasionată de modă , Alina Morar a deschis HoC Studio unde colectiile brandului House Of Compulsion sunt cusute manual și prind viață, iar geaca de biker este reinventată in fiecare zi.

Anca BELBE
Anca BELBEDesigner
Anca si Alina s-au cunoscut la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, unde au studiat împreună și unde au dezvoltat o pasiune comună pentru creație și o legatură puternică de prietenie care s-a păstrat până azi. Anca și-a aprofundat studiile la STRZEMIŃSKI ACADEMY OF FINE ARTS In Lodz (Polonia) și a facut internship la o casa de moda cunoscută Iris Van Herpen.

Toată munca și studiile pe care le-a realizat, au fost recunoscute de către presa de specialitate din România și Anca a fost nominalizată la cetegoria cel mai bun tânăr designer in 2013 pentru revista ELLE STYLE. Anca a finalizat studiile odată cu Alina la UAD Cluj Napoca, iar acum sunt partenere în dezvoltarea articolelor vestimentare din piele HoC Studio.

Interviul Antreprenor Acasă by Inceptus cu Alina Morar de la House Of Compulsion Studio 

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Ioanei în cadrul proiectului Antreprenor Acasă by Inceptus vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

De pe Facebook

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

Faptul ca era un proiect dedicat celor care isi doreau sa demareze o afacere proprie insa nu avea cunostintele necesare pe partea de business. Cursul de antreprenoriat, felul in care a fost conceput proiectul si sprijinul primit din partea Asociatiei Inceptus au fost principalele determinante.

 Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?

Da. M-am mutat inapoi in Cluj odata cu demararea proiectului.

 Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

Nu a fost usor insa tot procesul de elaborare a planului de afaceri, alaturi de cursul de antreprenoriat s-au dovedit a fi extrem de folositoare in perioada imediat urmatoare demararii afacerii.

 Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

Am contribuit cu aproximativ 10.000 de euro din economiile proprii.

 Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte

Cel mai important pentru afacerea mea a fost ca am avut la dispozitie un an in care sa implementez planul de afaceri stiind ca am aceasta suma de bani pe care ma pot baza si ca nu am fost nevoita sa generez vanzari din luna 1, acesta fiind un lucru imposibil in domeniul meu. Un alt beneficiu major a fost ca am putut sa folosesc acesti bani pentru brandingul firmei mele, acest aspect fiind extrem de costisitor (pungi personalizate, etichete, website etc). Un al treilea beneficiu major a fost asigurarea chiriei spatiului de lucru pe o perioada de 12 luni, la fel si posibilitatea de a-mi plati angajatii.

 Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

Cele mai mari provocari au fost legate de gasirea diversilor furnizori. Majoritatea lor deservesc firmele mari, care plaseaza comenzi consistente, si prea putini isi ofera serviciile micilor intreprinzatori. In cele din urma am reusit sa gasesc furnizori insa rezultatele nu au fost intotdeauna cele mai bune. Continuam aceasta lupta sperand ca in viitor vom avea parte de mai multa sustinere.

 Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

Materie prima, echipamente de croitorie si de amenajarea a punctului de lucru, chiria pentru punctul de lucru.

 Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

Cred ca toti cei care am primit acest grant am fost norocosi pentru ca am lucrat si am fost sustinuti de o echipa tanara, cu oameni care au avut rabdare cu procesul nostru de invatare, au fost mereu disponibili si m-au ajutat sa implementez cat de bine s-a putut planul de afaceri.

 Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

Pentru mine aceasta nu a fost o problema inca, deoarece am stiut cu cine vreau sa lucrez din momentul in care am obtinut grantul. Mai dificil va fi pe viitor, cand voi vi nevoita sa maresc echipa.

 Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

Principalele probleme pe care le-am intampinat cu furnizorii au fost lipsa de comunicare, lipsa informatiilor ( multi nu au site, sau au site-uri incomplete, persoane incompetente sau care nu detin informatiile necesare), majoritatea nu deservesc micii intreprinzatori, neatentie in realizarea comenzilor, neseriozitate etc. Nu am depasit inca aceste probleme , sunt inca intr-o cautare constanta de furnizori.

 Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

A fost relativ dificil sa gasesc un punct de lucru pentru afacerea mea, mai ales din cauza chiriilor ridicate cerute pentru spatiile comerciale. Compromisul facut a fost gasirea unui spatiu cu o suprafata destul de mica (33mp) intr-o zona industriala a Clujului.

 Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

Un sfat important, zic eu, ar fi sa ia in serios aceasta sansa, sa se dedice si sa se implice 100% pentru ca nimic nu merge din inertie.

 Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

Cunoasterea mediului  si specificului afacerii e foarte importanta. Chiar daca poate partea de business e ceva ce inveti pe parcurs, e imperial necesar, din punctul meu de vedere, sa ai cunostinte cat mai vaste despre domeniul in care vrei sa iti deschizi o afacere.

Produsele pe care le vinde House of Compulsion Studio

HoC Studio a identificat o nișă pe piața productiei de manufactura a fainelor din piele, astfel start-up a comericializat piese vestimentare pentru mai multe vedete din showbiz-ul românesc și internațional.

Colectia de haine pe care o vinde HoC Studio se poate regăsi pe website-ul atelierului: https://houseofcompulsion.com/shop/

Vedete care au purtat colectii vestimentare de la HoC Studio

Alexandra Ungureanu

Irina Rimes

Andreea Bălan

Anda Crapatureanu