Nume firmă: Gabi Auto Repairs S.R.L
Administrator: Gabriel Croitoru
Planul de afacere finanțat: înființarea unui service auto
Programul de finanțare: Diaspora Start- Up
Cod CAEN: 4520 Întreținerea si repararea autovehiculelor
Locația de implementare: Iasi
Gabriel Croitoru este unul dintre “irlandezii” care au revenit în România după mai mulți ani petrecuți pe meleaguri mai dezvoltate decât ale noastre. Gabriel a activat pe cont propriu și în Irlanda unde a deținut un service auto, la care a renunțat pentru a reveni acasă la Iași. A deschis în Romania un service auto dotat cu toate echipamentele necesare functionarii si oferirii de servicii de inalta calitate clientilor.
Avantajul afacerii:
- un domeniu cu cerere mare in Romania
- capacitate mare de lucru
- incasari consistente
Dificultățile afacerii:
- identificarea personalului calificat
- locatia

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alin în cadrul proiectului StartUpAIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?
Am aflat despre proiectul Antreprenor Acasă de la un prieten, care mi-a spus depsre conferinta la Dublin unde am participat impreuna cu sotia mea. Acolo m-am intalnit cu o parte din echipa de proiect si am discutat cu acestia despre coditiile proiectului si despre ce presupune inscriere in cadrul programului.
Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?
Pai maim ult a fost o incercare in urma discutiei cu membrii de proiect care au fost la DUBLIN si care m/auconvins sa ma inscriu. Nu credeam in aceasta posibilitatea si toata lumea imi spunea ca nu am nici o sansa si ca ma inscriu degeaba. Eu am vrut totusi sa incerc si sa castig aceasta oportunitate.
Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?
Da, a fost decisiva, aveam dubii despre intoarcerea in Romania. Daca nu castigam aceasta finantare si avea o oportunitate sa dezvolt afacerea mea in service auto in Romania, cu siguranta nu ma intorceam.
Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?
A fost dificil pentru mine ca nu am fost familiarizat cu ce inseamna acest aspect, ce inseamna un plan de afaceri. Impreuna cu cineva din familie si sotia mea, am realizat acest plan de afaceri si am avut success. Nu ma asteptam sa castig sincer, la ce cursuri profesionale au fost online si multi termeni pe care eu nu ii cunosteam.
Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
A fost o suma binevenita, ma ajutat foarte mult in achizitia de echipamente, doar ca pe langa aceasta am mai investit din bugetul propriu inca vreo 20.000 euro plus echipa,mente specific pentru atelierul auto pe care le-am adus din Irlanda.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte
- Achizitie echipamentelor noi necesare pentru desfasurarea activitatii in cadrul service-ului auto din Iasi<
- Plata chiriei necesare pentru punctul de lucru unde ne desfasuram activitatea de service auto şi o parte din salarii;
- Cursurile si bootcamp-urile de la Cluj, ne-au ajutat foarte mult sa înţelegem ce înseamnă antreprenoriatul în Romania, cum să depăşim probleme si cu ce ne putem confrunta in viitor;
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
- Autorizarea de la RAR pentru ITP la punctul de lucru, lipsa unor documente clare si ce masuri trebuie indeplinite pentru acestea. Lipsa de transparenta a autoritatilor publice in ceea ce priveste documentatia necesara pentru obtinerea acestor certifcari.
- Birocratia din România, care înca nu s/a modificat si este mai complicat sim ai mare decat ma asteptam. Se cer foarte multe lucruri si hartie doar de dragul de a justifica ceva, fara o logica clara in acest sens;
- Identificarea de personal califucat si serios, care sa isi doreasca sa munceasca. Resursa umana mai ales in domeniile tehnice si specializate este o problema foarte mare.
Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?
Principalele achizitii efectuate din finantarea nerambursabila:
- Echipamente necesare pentru service auto: Masina de slefuit – 1 bucată; Masina de slefuit – 1 bucată; Aparat de reparat jante – 1 bucată; Dulap de scule – 1 bucată; Pistol de vopsit – 2 bucati; Aparat pentru lipit si reparat plastic – 1 bucată; Aparat pentru sudat table – 1 bucată; Cal de tras si indreptat caroserii – 1 bucată; Pachet masina dejantat + masina echilibrat roti – 1 bucată; Statie aer conditionat – 1 bucată; Presa hidraulica – 1 bucată; Presa Arcuri – 1 bucată; Aparat reglat faruri – 1 bucată; Diagnoza auto “Autel” – 1 bucată; Cric cutie de viteze – 1 bucată; Masina de insurubat cu impact – 1 bucată; Accesorii cuptor de vopsit – 1 bucată; Trusa carlige caroserie 8 piese – 1 bucată; Multifunctionla, Laptop;
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)
Am avut o relatie foarte foarte buna, ne-au vizitat de foarte multe ori si ne-au ajutat sa ne pastram toata documentatia proiectului in ordine. Suntemfoarte multumimti de sprijinul pe care ni l-au oferit si fara ei nu puteam finaliza cu success proiectul.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
DA, a fost una dintre cele mai mari probleme pe care le-am avut. Au fost perioade in care eu ca administrator a trebuit sa acopar munca a doi oameni. Am avut multi oameni in practica pe care i-am platit peste media la nivel de municipiului Iasi si tot nu au ramas. Seriozitatea si lipsa de experienta in domeniu este un factor care ne-a influentat negativ in tot acest process.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
Nu am întampinat probleme cu furnizorii, decat in perioada de pandemie, cand comenzile se decalau pe o perioada mult mai mare de timp şi nu puteam sa estimam termenul in care finalizam lucrul pentru masini pentru ca nu aveam materialele la timp.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?
Am cautat foarte mult un spatiu care sa se apropie de ce am nevoie pentru activitatea pe care o desfasor, Am cautat aproximativ 2 luni, nu a fost nici mult nici putin, dar nu a fost asa de greu. In schimb chiriile pentru astfel de spatii sunt foarte scumpe mai ales în municipiul Iasi.
Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
Să nu ezite să acceseze astfel de oportunitati, chiar dacă apeleaza la o persoana care se pricepe in domeniu, respectiv un consultant. Merita incercata orice oportunitate care se potriveste pentru business si pentru care se pot cere bani europeni sau orice finantare nerambursabila.
Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
Sa cunoască foarte bine domeniul in care se bagp si sa identifice persoane pe care se poate baza atunci cand demareaza afacerea. Este important să presteze servicii de calitate sau sa produca bunuri de calitate pentru a se diferentia pe piata.