Nume firmă: FORMSYB SRL

Administrator: Constantinescu Mihaela-Alexandra

Planul de afacere finanțat: Fabricarea articolelor ceramice

Programul de finanțare:  România Start-up Plus

Cod CAEN: 2341 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodăresc și ornamental

Locația de implementare: Cluj-Napoca

Noutatea cu care afacerea ei a intrat pe piața și prin care se diferențiază de concurență a fost dată de conceptul modern și actual de business, green business. Materialele pe care Alexandra le folosește în procesul de producţie sunt mase ceramice naturale (lut, gresie, porţelan, vitrus) şi glazuri non toxice (fără conţinut de plumb, cadmiu).

Alexandra Constantinescu, artist şi designer cu experienţă de peste 10 ani în domeniu, care şi-a făcut un renume şi care a creat deja o comunitate care o apreciază, a înființat FORMSYB, un atelier în cadrul căruia realizează manual produse premium, obiecte utilitare şi decorative din ceramică, unicat sau serie limitată, după un design propriu.

Mai mult decât atât, pe lângă obiectele ceramice pe care le realizează, Alexandra își împărtășește experiența vastă dobândită realizând pentru doritori workshop-uri în propriul atelier.

Noutatea cu care afacerea ei a intrat pe piața și prin care se diferențiază de concurență a fost dată de conceptul modern și actual de business, green business. Materialele pe care Alexandra le folosește în procesul de producţie sunt mase ceramice naturale (lut, gresie, porţelan, vitrus) şi glazuri non toxice (fără conţinut de plumb, cadmiu).

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Alexandrei în cadrul proiectului Start up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?

R:  Primele informatii depre Start up AIR le-am gasit in mediul online. Datele despre organizarea unui eveniment la care urma sa fie prezentat acest proiect au ajuns la mine din intamplare,  insa putin cam tarziu, deoarece nu am reusit sa-mi rezerv un loc. Ca urmare, am cautat informatii direct la sursa. O parte le-am gasit pe website-ul Start up AIR, iar altele le-am primit, in urma unor discutii, de la reprezentantii asociatiei.

Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?

R:  Lansarea proiectului Start up AIR a coincis cu momentul in care am decis sa dezvolt atelierul de ceramica. Desigur, inscrierea in proiect nu asigura si obtinerea unui grant, dar am considerat ca pana in etapa finala, cea in care se decidea cine va beneficia de aceste fonduri, as avea multe de invatat.

Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?

R:  Da, dar sa stiti ca reusesc sa zambesc atunci cand dau acest raspuns. Obtinerea finantarii a fost rezultatul unui proces lung si dificil. Dificultatea am simtit-o mai ales atunci cand intr-un timp foarte scurt a trebuit sa acumulez cunostinte teoretice pe  care apoi  le-am folosit pentru scrierea planului de afaceri care urma sa fie evaluat. Un interviu, o selectie-asa a inceput totul;  au urmat  ore de mentorat, practica in ateliere cu profil asemanator si as mai adauga multe zile de documentare. Dar, am avut indrumatori buni. De mare ajutor au fost mentorii alesi de Asociatia Inceptus, insa nu m-am ferit sa caut raspunsuri la autoritati sau chiar la  prieteni.  Ca aboslventa a unei universitati de arta, va inchipuiti ca nu am simtit aceeasi emotie la analiza competitorilor ca atunci cand vizitam o expozitie, dar m-a captivat cursul despre sustenabilitate  prezentat de Mihaela Moga Diaconu si Bogdan Moga Diaconu. Acest curs m-a facut sa analizez mai mult anumite procedee de lucru dezvoltate in propriul atelier si sa incep sa conturez cateva idei  care in timp au devenit tot mai clare,  iar astazi le regasiti in lucrarile mele.

Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

R: Planul meu de afaceri s-a bazat doar pe ajutorul financiar nerambursabil. Cum se intampla de obicei, de-a lungul celor 12 luni de implementare au aparut cheltuieli  care au fost  asigurate din veniturile atelierului.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: As spune ca m-a ajutat sa descopar din proprie experienta ce inseamna o finantare nerambursabila.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

Primul lucru  la care ma gandesc este ca am fost nevoita  sa imi anticipez activitatea pentru 12 luni si sa urmaresc un grafic si niste obiective cu destul de multa strictete. Apoi, as adauga un disconfort pe care l-am simtit atunci cand in loc sa-mi petrec timpul in atelier modeland-completam dosare de achizitie. Dar, peste toate s-a prabusit criza sanitara provocata de aparitia virusului SARS COV2.

Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?

R: Majoaritatea banilor proveniti din subventie i-am folosit pentru a cumpara materiale si echipamente pentru atelier care sa-mi permita sa dezvolt tehnici noi de lucru.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?

R: Am avut o relatie buna.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?

Trebuie sa recunosc ca multi dintre termenii enumerati mai sus imi dau fiori. Eu as prefera sa numesc altfel acest proces: alegerea colaboratorilor, a colegilor cu care am impartit spatiul atelierului si  pe care i-am vazut implicati in activitatile din atelier. In aceste conditii, m-am  orientat spre persoane cu care am mai lucrat la diverse proiecte, deci calitatile si abilitatile acestora imi erau deja cunoscute.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?

R: Nu. Atunci cand am inceput implementarea proiectului am refacut si legatura cu furnizorii si clientii   pe care ii cunosteam.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?

R: Spatiul pentru atelier l-am gasit destul de greu si am folosit mjloace diverse. Imi facusem un obicei sa urmaresc diferite website-uri  cu anunturi,  iar in pauzele  mai lungi  vizitam vechile  zone industrale ale orasului. Inainte de toate, am obtinut si informatii clare despre principalele conditii pe care urma sa le avem in vedere astfel incat sa obtinem avizele de functionare. Asa am ajuns sa inchiriez  fosta casierie a unei  foste fabrici din Cluj-Napoca.  Vad soarele de la rasarit pana la apus, prin  geamurile cu dimensiuni generoase, iar uneori, cand zgomotul orasului se diminueaza, aud anuntul pentru urmatorul tren accelerat care vine sau pleaca din orasul nostru.

Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Consider foarte importanta cunoasterea activitatii pe care isi propun sa o desfasoare, deci ii sfatuiesc pe cei care doresc sa solicite fonduri nerambursabile, sa se documenteze temeinic.

Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Sunt atat de diferite motivele pentru care oamenii doresc sa se lanseze in afaceri incat ar fi greu  sa formulez un singur sfat  pe care sa-l urmeze. Totusi, daca cineva are un astfel de plan, sa-l urmeze cu entuziasm.