Alin DEAC este un tânăr antreprenor român care a ales să revină în țară și să lanseze o afacere prin intermediul proiectului Antreprenor Acasă by Inceptus. O casă de vacanță ca în povești, amplasată într-o zonă pitorească verde a fost proiectul de suflet al lui Costel care a devenit realitate prin intermediul finanțării nerambursabile de 33.000 Euro obținută în cadrul proiectului Antreprenor Acasă la care s-a adăugat și contribuția financiară importantă a acestuia.

CASA BUCURIILOR, căci despre ea este vorba este o pensiune care a obținut în urma evaluării de la Ministerul Turismului 3 stele și care vă garantăm că vă va impresiona prin locația deosebită în care se află, prin ospitalitatea lui Costel, prin atenția finisajelor. Beneficiarul finanțării a investit cea mai mare parte din suma în echiparea pensiunii cu echipamente electronice și electrocasnice, precum și cu mobilier, dotarea camerelor și a băilor.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alin în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.

Structură interviu

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

Prieteni, in discutii in care discutam despre intoarcerea in Romania si posibilitatea deschiderii unei afaceri aici.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

Mi-a fost recomandata inscrierea in programul Antreprenor Acasa prin Asociatia Inceptus. Dupa un research al asociatiei, mi-a placut faptul ca aceasta se ocupa de cursuri de formare, cursuri ce au fost propuse si in cadrul programului Antreprenor Acasa, ceea ce este foarte benefic pentru un antreprenor in formare.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?

Revenirea mea Acasa a fost destul de sigura, dar aceasta finantare a avut un rol important in a-mi asigura un start important Acasa, in a face ce imi place si a putea ajuta atat clientii din afara, cat si a creste un mediu prielnic pentru colegii start-up-ului.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

Nu as spune deficil cat competitiv, deoarece au fost multi aplicanti, din vaste domenii de activitate, cu o experienta profesionala foarte buna.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.

Activand in domeniul IT, cheltuielile initiale de la deschiderea firmei nu sunt atat de mari precum in alte domenii. Aceasta a facut ca pentru primul an de activitate finantarea sa acopere o mare parte din cheltuieli, contribuind propriu in principal la salarii si chirie.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte

  1. Training-urile initiale au fost foarte benefice in a contura mai bine planul de afaceri si cui ne adresam
  2. Publicitate online, prin site-ul dezvoltat si marketing-ul facut cu ajutorul finantarii
  3. Acces la conferinte de specialitate

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

Nu as putea spune ca am avut provocari, ci adaptare la mediul de lucru si birocratic din tara.

Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

Echipamente, servicii de marketing, dezvoltare de brand si website, participare la conferinte de specialitate.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

Relatia a fost si este una foarte buna, ne-a ajutat oricand am avut nevoie pe partea birocratica si financiar-contabila.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

Nu am avut probleme in acest sens, Clujul fiind un mediu foarte bun pentru programatori. Totusi, este si o bataie foarte aprinsa intre firmele Clujene pe programatori experimentati, cee ace inseamna ca oferta de munca trebuie sa fie foarte buna: mediu flexibil, proiecte interesante, salar atractiv.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

Nu

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

Nu, Clujul ofera destul de multe spatii de birouri pentru firme de IT, pentru diferite bugete.

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

Le-as spune asa: Sa aveti un plan de business bun, in care sa includeti bugete de marketing si publicitate online, care sa va pregateasca business-ul pentru un succes dincolo de acel prim 1 an de salarii la care va poate ajuta o finantare nerambursabila.

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

Be smart and don’t be afraid to ask for help! Anul 2020 ne-a invatat ca lucrurile se pot schimba subit, asa ca pregatiti-va pentru provocari, fiti inovativi si aveti incredere in mentori si cei ce au trecut prin asta.

  1. Locatia
  2. Stafful care te poate indruma in lumea beriilor artizanele.

Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii

Criza provocata de virusul COVID 19 au dus la suspendarea activitatii din interior, prin urmare veniturile au scazut pana la 80 % fata de lunile dinaintea pandemiei.