Popa Călin Nicolae, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Facultatea de Medicină, specializarea Medicină generală, a reușit, în vara anul 2022, cu ajutorul unei finanțări nerambursabile în valoare de 100.000 euro, înființarea business-ului EZEKIELMEDRAY SRL, având ca domeniu principal de activitate „Alte activități referitoare la sănătatea umană”. A reușit astfel înființarea unui centru de radiologie dentară, care activează sub brandul Medix Clinic, activitatea acestuia fiind gestionată de o echipă formată din 5 persoane.
Centrul de radiologie dispune de următoarele dotări:
- Aparat roentgen diagnostic Panoramic Digital cu CBCT și braț cefalometrie Vatech Green 18;
- Aparat roentgen retroalveolar intraoral cu montare pe perete- EzRay Air Wall;
- Senzor radiologic digitalEz Senzor Clasic;
- Imprimantă laser pentru filme uscate de radiologieDryPix EDGE/FUJIFILM.
Serviciile centrului de radiologie se adresează tuturor pacienților care doresc să efectueze o vizită la medicul stomatolog. Întrucât buna colaborare cu medicii stomatologi din zonă este o condiție a reușitei centrului pe termen mediu și lung, informațiile medicale specifice pot fi transmise atât in format electonic, cât si fizic către acestia.
Pentru viitor se dorește extinderea în ceea ce privește aparatura prin aducerea unui aparat de osteodenistometrie osoasa, care să satisfacă nevoile beiușenilor nevoiți în prezent să parcurgă 60 de kilometri, distanța rutieră dintre Municipiul Beiuș și reședința de județ, Municipiul Oradea, pentru această investigație.

hrberfsn
1.Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu antreprenorule?
La demararea afacerii eram student anul VI la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.
2.Ce te-a determinat să faci acest pas uriaș în viață ta profesională și să-ți asumi acest risc?
Mi-am dorit să pot sa ajut comunitatea natală din Beiuș. Am luat contact cu antreprenoriatul încă din liceu când am participat la firme de exercițiu și la activități de schimb de experiență organizate în Timișoara.
3.Care sunt calitățile personale care crezi că te ajută să reușești cu această afacere?
Ambiție, perseverență, tenacitate, capacitatea de a asuma riscuri calculat.
4.Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start Up Sănătos-SUS.
Am aflat de pe pagina de Facebook a UMF Cluj, precum și din anunțurile făcute de șefii de an de la UMF.
5.Cum ți-a venit ideea de afaceri?
În Beiuș și în zona limitrofă exista doar un cabinet de radiologie iar distanță până la Oradea, orașul principal este destul de mare.
6.Este un domeniu în care ai experiență și expertiză sau ai ieșit din zona de confort și încerci ceva nou și diferit față de ce făceai până acum?
Am luat contact cu domeniul din facultate, fiind student la UMF Cluj, și îmi doresc să urmez Radiologia ca specializare la Rezidențiat.
7.De ce acum? Ai fi încercat și dacă nu apărea oportunitatea acestei finanțări?
Acum a fost monetul în contextul finanțării pe care nu am vrut să o ratez. Mărturiesc că fără finanțare nu aș fi încercat, fiind student, nu pot sa asigur funcționarea afacerii din alte surse.
8.O scurtă descriere a ideii de afacere.
Dorim să construim un centru de excelenţă în sfera radiografiilor dentare din domeniul stomatologic, pentru persoanele cu dificultati medicale ante sau post operatorii – care să furnizeze anumite tipuri de servicii necesare în acest sens.
9.Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
Având în vedere faptul că planul de afaceri a presupus achiziția de echipamente de radiologie specializate, termenul estimat de furnizor a fost foarte mare întrucât aparatura se aduce la comandă – risc de neîncadrare în calendarul asumat al Planului de Afacere.
De asemenea, m-am confruntat cu dificultăți în identificarea de angajați specializați, cu calificările necesare care sa fie dornici să lucreze în Beiuș. Nu în ultimul rând, procesul de obținerea a autorizațiilor speciale de funcționare având în vedere domeniul Radiologiei, a fost unul anevoios și costisitor.
10.Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
Pe lâmgă cei 30.000 lei contribuție proprie asumată prin planul de afacere, se adaugă și alte sume pentru taxe autorizare, amenajări interioare și dotări.
11.Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
Da, a fost un proces cu provocări, întrucât nu au fost mulți candidați dispuși să lucreze în Beiuș, însă am plusat prin motivarea cu bonusuri salariale și cu o intensă campanie de recrutare în social media.
12.Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
Nu a fost cazul meu întrucât pentru modelul de aparatura achiziționat sunt puțini furnizori disponibili pe piața din România. Am achiziționat aparatura fabricată în Coreea de Sud de la furnizor care o importă din Franța pe care am reușit să obțin garanție considerabilă.
13.Care sunt așteptările tale ca antreprenor?
Dezvoltarea afacerii prin extinderea în spațiul adiacent cu un nou serviciu de radiologie – osteodensitometrie (pentru diagnosticul osteoporozei).
14.Cum îți vezi afacerea în 3 ani? Dar în 5 ani? Explică de ce crezi că previziunile tale s-ar putea îndeplini.
În următorii 3 ani îmi propun deschiderea unui nou cabinet de radiologie în municipiul Ștei, întrucât am identificat această nevoie, iar peste 5 ani un Centru de Radiologie cu echipamente de radiologie generală în județul Bihor, odată ce finalizez rezidențiatul.
15.A trecut deja un an de când ai pornit pe acest nou drum. Ce lucruri noi și utile ai învățat pe parcurs?
Mă bucur că am reușit să stăpânesc termenii și condițiile finanțărilor nerambursabile, fapt care mi-a deschis mai departe orizontul și interesul către identificarea de noi oportunități de finanțare și extindere a afacerii. Am realizat că în comunicarea cu angajații și în gestionarea relației cu aceștia este foarte importantă componenta inter-personală și este nevoie de multă flexibilitate din partea părților.
De asemenea, am învățat să fiu mai atent și conștient la cât de ușor pot crește cheltuielile într-o afacere, în paralel cu procesul greoi la început de a realiza veniturile.
16.Ce sfaturi ai da celor care doresc să devină antreprenori ṣi să acceseze fonduri nerambursabile?
Este o oportunitate foarte bună, cu mențiunea că pentru cei la început de drum e nevoie de un asociat sau un co-finanțatorsau/ sprijin financiar din familie etc.
Este crucial să aibă în vedere costurile și costurile neprevăzute.