Nume firmă: Eunice Pantea SRL
Administrator: Ioana Eunice Pantea
Planul de afacere finanțat: Studio de design interior
Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest
Cod CAEN: 7410 Activități de design specializat
Locația de implementare: Oradea, jud. Bihor
Descriere afacere – Eunice Pantea SLR dorește să aducă orașului un suflu nou prin crearea unor spații publice și private inovatoare, ospitaliere, ce îmbină forma și funcția într-un mod armonios. Ne propunem idei originale în materie de design contemporan în peisajul arhitectural orădean și nu numai. Principalul obiectiv al firmei este să devină lider în materie de design interior în Oradea și împrejurimi, oferind soluții de design pentru case, apartamente, locuințe de tip penthouse, și spații comerciale gen cafenele, restaurante, magazine, pensiuni, etc.
Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Eunicei în cadrul proiectului Start up AIR, vă invităm să parcurgeți interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Am aflat despre Start Up AIR de pe internet, mai exact Facebook.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj?
R: Ce ne-a atras la programul acesta în mod specific, a fost faptul că am putut să ne scriem singuri planul de afaceri, obținând în final un ajutor financiar nerambursabil suficient de mare pentru obiectivele propuse, nefiind obligatoriu un aport propriu de capital.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Nu a fost dificil. Baza de clienți o aveam asigurată datorită experienței anterioare în domeniu, așa că cea mai mare provocare a fost elaborarea planului de afaceri.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Planul de afaceri a fost elaborat și mai apoi ajustat pe parcurs, în strânsă legătură cu prețurile pieței la momentul respectiv. Ca rezultat, contribuția proprie necesară în final a fost minimă (aproximativ 4000 RON) și s-a datorat exclusiv schimbărilor neprevăzute în ofertele de preț ale unor furnizori, sau disponibilitatea de moment a unor echipamente/servicii incluse în buget.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Am reușit achiziția echipamentelor tehnice și a licențelor software conexe, necesare desfășurării activității principale de design. Am reușit să acoperim pentru o perioadă de un an costurile cu chiria spațiului de birou și salariile angajaților, fapt care a redus semnificativ cheltuielile curente suportate din eforturi proprii și a permis acumularea resurselor financiare în contul firmei. Am reușit să identificăm angajați cu potențial care vor pune bazele echipei pe care ne dorim să o creștem.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Principalele provocări au avut legătură cu recrutarea personalului, identificarea furnizorilor pentru echipamente și identificarea spațiului de birou. În toate situațiile problema și soluția deopotrivă a fost timpul îndelungat pe care am fost nevoiți să îl investim în întreg procesul de identificare a resurselor necesare.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Principalele achiziții efectuate au fost stațiile grafice folosite în procesul de randare 3D, ele reprezentând factorul care influențează în mod direct și decisiv viteza de execuție și calitatea produsului final.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Colaborarea cu echipa de administrare a grant-ului a fost una fără probleme. Pe întreaga durată a perioadei de implementare, interesul tuturor a fost acela de a ajuta la implementarea planului de afaceri și în final atingerea obiectivelor și a target-urilor impuse.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Problemele legate de recrutarea personalului au avut de a face în mod special cu identificarea candidaților potriviți ca profil și pregătire în domeniul amenajărilor interioare și/sau a expertizei în domeniul tehnic/tehnologic pe care îl implică activitatea de design 3D. Am fost nevoiți să încheiem colaborarea cu un angajat care inițial prezenta potențial, însă pe parcurs nu a dat dovadă de inițiativa și determinarea dorite.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Datorită experienței anterioare în domeniu, baza de clienți era deja asigurată. Identificarea furnizorilor a necesitat cel mai mult timp, în special datorită naturii și specificității echipamentelor bugetate. Deoarece avem de a face cu echipamente de ultimă generație și implicit costuri ridicate, nu toți furnizorii locali în domeniu au avut capacitatea de a onora contractele de furnizare, și nu toți au putut îndeplinit condițiile impuse (în special cele referitoare la actele și documentele legale cerute de administratorul de grant).
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: Spațiul ideal pentru derularea activității s-a dorit a fi unul în proximitatea domiciliului, într-o zonă liniștită, cu loc de parcare și care să se încadreze în suma bugetată în planul de afaceri. Toate aceste condiții cumulate au făcut procesul de identificare mai anevoios, însă după un timp mai îndelungat și cu ajutorul rețelelor de social-media, am găsit locul potrivit pentru noi și pentru afacerea noastră.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Fondurile nerambursabile sunt soluția potrivită pe termen scurt, prin care cu riscuri și eforturi minime pot beneficia de o infuzie de capital suficient de consistentă care să reprezinte o gură de aer proaspăt pentru o afacere în derivă, sau un prim pas înainte pentru un start-up la început de drum. Fără discuție, merită investiția de timp și efort.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Dincolo de resurse financiare și investiții în echipamente, provocările cele mai mari vor veni în identificarea angajaților și partenerilor potriviți pentru a închega echipa care să ducă afacerea înspre țintele și obiectivele propuse.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Avantajul experienței în domeniu și a bazei de clienți existente. Domeniul amenajărilor interioare pare a fi un domeniu constant, chiar în plină expansiune în ceea ce privește sumele vehiculate în piață. În același timp, piața e una puternic fragmentată în care oricine are loc datorită diversității profilurilor de clienți și a posibilității vaste de segmentare și identificare a potențialelor nișe.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Partea cea mai problematică a afacerii o constă identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat. Domeniul amenajărilor interioare este unul global, dinamic și în expansiune, plin de provocări și oportunități, atât cu privire la dezvoltarea profesională cât și în ceea ce privește veniturile financiare. Prin urmare angajații pot face ușor trecerea de la un angajator la altul, și sunt ușor tentați să facă asta in lipsa unei motivări constante și pe măsura pregătirii și efortului depus.