Afacerea consta in deschiderea unui restaurant de tip fast-food in Cluj-Napoca care sa ofere cele mai noi tehnologii de preparare pentru o serie larga de produse, de la produse vegane de tip oriental, pana la clasicele shaorme.
Locatia afacerii reprezinta principalul avantaj, fiind in zona garii din Cluj-Napoca, unde exista un tranzit intens mai ales in perioada verii. De asemenea, aparatura folosita este una performanta care ofera un timp minim de preparare si, totodata, o pastrare in conditii de igiena maxima a alimentelor anterior preparat


hrjend
Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu antreprenorule?
Ma numesc Daniel Tudor Podar, am 26 de ani, sunt absolvent al Universitatii Tehnice, Facultatea de Automatica si Calculatoare si al Universitatii Babes-Bolyai, Facultatea de Studii Europene, specializarea Management. In prezent, sunt student al Facultatii de Studii Europene, specializarea Afaceri Europene si Management de Programe, specializare in cadrul careia am ocazia de a aprofunda lucrurile invatate in cadrul proiectului Inotech Student.
Ce te-a determinat să faci acest pas uriaș în viață ta profesională și să-ți asumi acest risc?
Am considerat intotdeauna ca antreprenorii sunt niste eroi ai societatii si ca principiile liberale trebuie sa fie cat mai bine aplicate in viata noastra pentru a ajunge la succes. Cuvantul cheie vine chiar din intrebare, si anume riscul, element fara de care nu se poate porni la drum intr-o astfel de afacere. Am fost determinat vazand ca exista o reala tendinta in randul tinerilor in a incepe un start-up, cu atat mai mult in grupul extins de prieteni.
Care sunt calitățile personale care crezi că te ajută să reușești cu această afacere?
Cred ca e nevoie de multa rabdare si intelegere, exista multe lucruri neprevazute care pot sa apara in implementarea proiectului. Totodata, este foarte importanta o buna organizare, actele, achizitiile si tot procesul trebuie sa fie organizat strict, actele pastrate atat in format electronic, cat si fizic, fara a fi amestecate.
Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start Up Sănătos-SUS.
Am aflat in cadrul unui eveniment unde s-a tinut o prezentare pe marginea acestei oportunitati de finantare.
Cum ți-a venit ideea de afaceri?
Am fost intotdeauna pasionat de ideea de a detine un restaurant, cu atat mai mult ideea unui restaurant fast-food gândidu-mă la lanturile mari prezente din Statele Unite si cum acestea s-ar putea aplica la specificul tarii si regiunii noastre. Totodata, avand cunostinte care detineau o astfel de shaormerie, mi-a fost usor sa trec de la idee la fapte concrete.
Este un domeniu în care ai experiență și expertiză sau ai ieșit din zona de confort și încerci ceva nou și diferit față de ce făceai până acum?
Nu am avut deloc experienta in acest domeniu, de meserie fiind inginer. Însă, consider ca este foarte important sa avem o dubla specializare in viata, pentru a trece peste eventuale momente de criza. Este necesar sa stim de toate, sa iesim din zona de confort, iar aceasta afacere mi-a aratat ca pot sa fac acest lucru cu succes.
De ce acum? Ai fi încercat și dacă nu apărea oportunitatea acestei finanțări?
Nu a mai incercat pana acum si nu cred ca as fi incercat fara o astfel de finantare. Probabil daca as fi strans bani in strainatate si m-as fi intors in tara, as fi fost dispus sa investesc intr-o astfel de afacere.
O scurtă descriere a ideii de afacere
Ideea consta in deschiderea unui restaurant de tip fast-food cu produse variate, de la produse de tip vegan, pana la clasicele shaorme. Modalitatea de preparare este una sanatoasa, cu produse proaspete si de calitate.
Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
Prima provocare este lipsa de experienta. Am avut momente in care am vrut sa renunt la acest proiect pentru ca nu am realizat initial in totalitate ce mi-am asumat. Prezentarea proiectului si prima etapa, cea de curs de antreprenoriat, nu mi-au deschis suficient orizonturile pentru a-mi da seama cu adevarat despre ce este vorba, respectiv faptul ca vorbim de o suma mare de bani si un proiect dificil de scris si implementat, nu doar un proiect tipic pe care un student il face in facultate. Chiar si denumirea Inotech Student te duce cu ideea la un proiect mai de graba studentesc, nu la ce a presupus in realitate acesta. A fost greu in perioada in care am adus acte aditionale planului de afaceri initial, cand am facut achizitiile si in zilele de dinainte de deschidere cand am fost foarte aglomerat de intarizerea avizelor de la insitutiile publice, de renovarea spatiului, gasirea angajatilor care sa permita un program de lucru non-stop etc.
Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
Da, acesta este un alt lucru neprevazut care poata sa apara si o adevarata provocare daca ne gandim ca programul este unul destinat studentilor. Fiind deja angajat si in domeniul IT, nu a fost greu sa apelez la economii, insa pentru un student fara venituri ar fi fost imposibil sa implementeze un astfel de proiect. Suma este in jur de 7000 euro.
Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
Da, a fost greu sa gasesc angajatii, de aceea am apelat inclusiv la imigranti.
Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
Am consultat partenerii care au aceeasi furnizori, astfel ca nu am avut deloc probleme in acest sens. Singurele probleme au mai aparut la furnizorii echipamentelor, unde au mai aparut probleme pentru ca acestia isi doreau achitarea integrala a sumei inainte de livrare, nu in cele 2 transe asa cum este specific proiectului.
Care sunt așteptările tale ca antreprenor?
Asteptarile mele sunt optimiste, vazand lunile care au trecut de la deschidera locatiei si consider ca am luat o decizie buna.
Cum îți vezi afacerea în 3 ani? Dar în 5 ani? Explică de ce crezi că previziunile tale s-ar putea îndeplini.
Afacerea va continua sa se dezvolte, principalul punct forte fiind brand-ul de renume si locatia, respectiv zona garii din Cluj-Napoca, unde exista un tranzit intens, mai ales in perioada verii.
A trecut deja un an de când ai pornit pe acest nou drum. Ce lucruri noi și utile ai învățat pe parcurs?
Am invatat sa am mai multa incredere in mine, in capacitatea mea de a ma organiza si de a-i face pe ceilalti sa creada in obiectivele mele pentru a ajunge la un rezultat final de succes. Lumea afacerilor nu este pentru oricine, am invatat ca este foarte greu sa iti pastrezi un echilibru avand o astfel de afacere, exista multe lucruri neprevazute care apar tot timpul, insa trebuie sa fii mereu pregatit sa le rezolvi, fiind vorba de sume mari de bani in joc sau chiar de soarta angajatilor care au la randul lor familii.
Ce sfaturi ai da celor care doresc să devină antreprenori ṣi să acceseze fonduri nerambursabile?
Sa se informeze foarte bine inainte de a porni la un astfel de drum, prieteni, ghiduri, tot ce inseamna site-uri de prezentare, firme de consultanta etc. Este un drum la care se porneste foarte bine documentant, nu la impuls de moment.