Denumire firmă: ECOSMART METAL SRL
Nume Administrator: POP ANDREI LAURENȚIU
Cod CAEN: 4562
Planul de afacere finanțat: Operațiuni de mecanică generală (operațiuni de prelucrare a metalelor: debitare, sudura găurire, etc.)
Programul de finanțare: Start up AIR – Antreprenoriat Inovativ în regiunea Nord-Vest
Locația de implementare: Bistrița, Str. Cetății, nr.6 (in incinta societății COMAT TRADING SA)
Descriere afacere: Societatea realizează operațiuni de mecanică generală, operațiuni de diverse de prelucrare a metalelor: găurire, sudură, debitare, îndoire, roluire, etc. Rezultatul acestor operațiuni il reprezintă diverse confecții metalice, de la distribuitoare de încălzire la imprejmurii pentru case (garduri, porți, balustrade)

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Andrei Laurențiu Pop în cadrul proiectului Start up AIR vă invităm să parcurgeți interviul pe care acesta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Am aflat despre proiect de pe pagina de Facebokk a Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Camera de Comerț și Industre Bistrița-Năsăud.
R: Deoarece toate infomațiile pe care le aveam despre Camera de Comerț și industrie Bistrița-Nsăud, mi-au creat imaginea unei organizații serioase și de încredere , care m-ar putea sprijini în dezvoltarea mea ca antreprenor.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: NU a fost dificil, insă a durat mult implementarea proiectului, mai mult decât mă așteptam la început.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Suma de 148 600 lei primită din ajutorul de minimis mi-a fost de un real folos, cea mai mare parte a utilajelor necesare dotării atelierului fiind achiziționate din acesta. Am avut însă și contribuțe proprie, in valoare de aproximativ 25 000 – 30 000 lei, pentru completarea achizițiilor.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Cele mai importante beneficii ale obțineriii acestei finanțări au fost: achiziția rapidă a utilajelor necesare începerii și desfășurării activității, asigurarea fondurilor necesare pentru plata salariilor angajaților pe o perioada de aproape un an, obținerea unei siguranțe prin suportarea plății chiriei din subvenția acordată, pentru spatiul amenajat ca atelier de lucru, pe o durată de aproape un an.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Cele mai mari provocări pe care le-am intâmpinat, au fost următoarele: găsirea forței de muncă calificate, a muncitorilor potriviti pentru a lucara in domeniul sudurii și a prelucrărilor mecanice, gasirea spatiului de inchiriat, obținerea autorizației de mediu.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Principalele achiziții pe care le-am efectuat din finanțarea nerambursabilă sunt: utilajele necesare dotării atelierului și bunei desfășurări a activității, plata salariilor celor 2 angajați, plata chiriei pentru spatiul inchiriat ca și punct de lucru
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Relația cu Administratorul de grant a fost una foarte bună, colaborarea cu acesta fiind una apropiată și fiind sprijinit în toate problemele pe care le-am intâmpinat pe parcursul implementării proiectului.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Am avut niște dificultăți în primul rând în găsirea unor muncitori calificați pentru angajare, dar cu răbdare am găsit oamenii potriviți și în continuare fac toate eforturile necesare și motivarea lor, pentru menținerea locurilor de muncă.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Nu am întâmpinat probleme în acest sens. Datorită tehnologiei, am găsit atât furniuzori cât și clienți, fără probleme.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: A fost dificilă găsirea unui spațiu cu utiltățiile necesare și care să se încadreze în buget, dar până la urmă, cu răbdare și perseverență am găsit acel spațiu.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Să aloce buget pentru consultanță, fiindcă toate rapoartele cerute consumă foarte mult timp, mult mai mult decat anticipam.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Să o facă cu curaj, dar să aibă în vedere că orice afacere necesită flexibilitate și adaptărea permanentă la condițiile reale din piață.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Consider că afcerea pe care am demerat-o reprezintă o afacere cu potențial mare de venit, cu o scară largă de aplicabilitate și cu cerere in creștere la nivel național și mondial.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Este destul de greu de manageriat, de obținut eficiența și de controlat calitatea lucrărilor. Micile detalii fac o diferența și pot conduce obținerea unui produs de calitatea sau la respingerea acestuia și trebuie verificate permanent.