Nume firmă: DAG PROIECTARE SRL
Administrator: Dan Alexandru Gălușcă
Planul de afacere finanțat: Înființarea firmă de proiectare construcții și detaliere structurală
Programul de finanțare: Diaspora Start- Up
Cod CAEN: 7112 Activități de inginerie și consultanță tehnica legate de acestea
Locația de implementare: Comănești, jud. Bacău
Alexandru Gălușcă este absolvent al Facultății de Constructii Civile Industriale și Agricole București promoția 2010, iar de atunci pânâ în prezent a lucrat în cadrul mai multor companii în departamentul de proiectare și detaliere structurală dobândind experiență și consolidându-și cunoștințele dobândite pe timpul facultății, fapt ce a facilitat deschiderea unei afaceri în acest domeniu.
Afacerea pe care Alexandru a înființat-o cu ajutorul grantului este o firmă de proiectare construcții și detaliere structurală. A dorit să deschidă propria firma de proiectare încă de când lucra în acest domeniu în țară, dar nu a avut suportul material și cunoștințele necesare pentru deschiderea unei firme. A fost convins în toată această perioadă că poate realiza mult mai mult și se poate dezvolta profesional mai repede dacă ar lucra pentru propria firmă. Faptul că a putut lucra în altă firmă, dar în același domeniu, l-a ajutat să identifice în permanență metode de îmbunătățire a activității și de a rezolva probleme, fapt care i-a întărit dorința de a-și deschide propria afacere.
Alexandru spune că: ”Accesul la programe avansate de calcul și detaliere ne face competitivi pe piață având un preț bun și termen de predare al lucrărilor redus. De asemenea, atât cunoștințele în domeniu cât și dorința de aprofundare și dezvoltare ne fac să avem un concept de lucru orientat spre performanță și calitate a lucrului făcut, fapte ce ne vor aduce notorietate pe termen lung.”
Atuul lui Alexandru este că oferă servicii de proiectare construcții și detaliere structurală la un preț si perioadă de lucru exacte bine stabilite la semnarea contractului, iar prețul este unul competitiv decurs din utilizarea de programe software moderne și performante care permit timpi scurți de proiectare. Timpul mai scurt de proiectare este reflectat atât în costul final pe fiecare proiect, cât și în calitatea tuturor proiectelor.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Dan în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?
R: Despre programul Antreprenor Acasa am aflat de pe internet, printr-o postare de tip advert.
Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscri în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?
R: Procedura de înscriere în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România a fost una foarte facilă, mai erau, cred, și alte programe de finanțare, dar din câte știu eu nu pentru cei din diaspora, iar acest fapt m-a determinat sa aplic la ei.
Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?
R: Dacă nu aș fi obținut finanțarea probabil că nu aș fi revenit în țară așa de repede. Obținerea finanțării m-a motivat și determinat să revin în țară.
Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?
R: A fost vorba de un concurs de proiecte cu număr limitat de locuri ce primeau finanțare, prin urmare calitatea proiectului depus a fost definitorie în caștigarea finanțării. Însă am beneficiat de tot suportul pentru elaborarea proiectului din partea celor de la Inceptus, asadar cred că în final depinde de determinarea și seriozitatea fiecăruia.
Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare în dezvoltarea planului meu de afaceri, nefiind necesar un aport personal remarcabil. Principalele achiziții au fost programe software iar piața acestora este una ce cuprinde o gamă largă de prețuri.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Finanțarea obținută m-a ajutat în primul rând prin aportul de bani pe care l-am utilizat în dotarea biroului de proiectare cu echipament IT și programme software. Cu o parte din finanțare am acoperit cheltuielile cu salarizarea unui angajat și cu plata serviciului de contabilitate pe perioada de implementare a proiectului. Un alt beneficiu a fost consultanța primită în deschiderea firmei și pe parcursul achizițiilor.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Unele dintre cele mai mari provocări au fost obținerea de noi proiecte, încasarea facturilor înainte de plata salariilor și realizarea job-ului de inginer proiectant și a sarcinilor de administrator al firmei.
Pentru obținerea de noi proiecte am apelat la portofoliul de colaboratori, iar pentru a fi mai competitivi am aplicat reduceri de preț pentru serviciile oferite. Problema încasării facturilor a fost rezolvată prin aport propriu de bani pe care l-am obținut înapoi odată cu încasarea facturilor, iar problema realizării job-ului de proiectant cât și a sarcinilor de antreprenor a fost rezolvată prin sacrificarea din timpul liber pentru a rezolva toate problemele ce apăreau în timpul zilei.
Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?
R: Principalele achiziții au fost de programe software și echipament IT.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)
R: Relația cu echipa administratorului de grant și cu monitorul a fost una cât se poate de bună, birocrația a fost minimă, iar noi am primit cele mai bune sfaturi și suport.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
R: Personalul calificat este destul de greu de gasit. Am rezolvat problema prin angajarea unui student si i-am permis sa lucreze de acasa cu program flexibil.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
R: Nu am avut probleme in identificarea furnizorilor, pentru biroul de proiectare am acoperit necesarul de materie prima (papetărie, birotică, consumabile imprimante) din magazinele din oraș și prin comenzi on-line.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?
R: Problema spațiului pentru desfășurarea activității a fost soluționată printr-un contract de comodat cu părintii pentru o cameră a apartamentului lor, iar angajaîii urmând să desfășoare activitatea la domiciliu.
Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Sfatul meu pentru viitorii antreprenori ce intentionează să acceseze fonduri nerambursabile este acela de a fi pregătiți pentru evenimente neprevazute cum a fost perioada stării de urgență în care economia a stagnat. Iar de asemenea este necesar un buget personal minim care poate salva firma în momentele dificile (perioade cu puține lucrări, întârzieri de încasări facturi și altele)
Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Sfatul meu pentru o persoana ce intentioneaza să se lanseze în afaceri este să fie perseverent și muncitor.