Nume firmă: Cubica Pro Construct S.R.L.

Administrator: George Ionel Sîrbu

Planul de afacere finanțat: Înființarea firmă de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

Programul de finanțare:  Diaspora Start- Up

Cod CAEN: 4120 Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

Locația de implementare: Constanța, jud. Constanța 

George Ionel Sîrbu  este un tânăr antreprenor care s-a hotărât să aducă în România experiența celor peste 13 ani de experiență acumulată în străinătate, din care 10 în Germania, în domeniul construcțiilor. Cubica Pro Construct S.R.L. este firma pe care George a înființat-o pentru a executa construcţii de case “la roşu” şi “la cheie”, în Constanţa. Este o firmă care aduce valoare adăugată lucrărilor pe care le execută, prin calitate, termene punctuale şi costuri reduse de execuţie.

George a remarcat faptul că în piaţa construcţiilor din România lipseşte în primul rând seriozitatea în relaţia cu clientul şi apoi calitatea obiectului construit. Prin experienţa dobândită în Germania, George încearcă să suplinească aceste neajunsuri și speră că, în timp, vor schimba percepţia clienţilor din România legată de domeniul construcţiilor.

George spune despre afacerea lui: ”Ceea ce ne recomandă în domeniul construcţiilor sunt în primul rând seriozitatea, eficienţa şi profesionalismul. Oferim consultanţă în orice aspect şi împreună cu clientul găsim cele mai bune soluţii. Pe lângă execuţia efectivă a construcţiei asigurăm şi managementul de proiect al întregii lucrări”.

George spune că punctele lui forte sunt seriozitatea şi abilităţile native în însuşirea şi rezolvarea problemelor de ordin tehnic.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui George în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?

R: Am aflat de Antreprenor Acasă în urma unei reclame pe Facebook. La vremea respectivă eram în Germania și probabil anunțul respectiv a fost targetat pentru un public țintă.

Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscrii în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?

R: Cred că seriozitatea; am crezut de la bun început în acest proiect și am hotărât să dau curs înscrierii.

Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora? 

R: Da, a fost determinantă. M-am intors în țară abia după ce am obținut finanțarea.

Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?

R: Nu a fost dificil, a presupus multă motivare și consecvență în parcurgerea cursului de antreprenor și realizarea planului de afaceri.

Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale. 

R: Suma castigată nu a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului de afacere. Am venit cu o contribuție proprie de peste 10.000 Euro.

Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.

R: Achiziția de scule și materiale de cofrare m-a ajutat să pot pleca de la același nivel cu restul concurenței. Apoi cursul de antreprenoriat m-a învățat destul de multe lucruri pe care ulterior le-am pus în practică; se adaugă la asta plata salariilor pentru 8 luni, plata contabilului și a depozitului.

Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?

R: Lipsa personalului a fost una dintre provocări; prin consecvență și selecție am reusit să aleg cei mai potriviți oameni pentru firmă. Nivelul de calitate în execuția lucrărilor a fost o altă provocare pe care am rezolvat-o în timp, împreună cu echipa. Nivelul îndoielnic de calitate a seviciilor concurenței și faptul că aceasta are prețuri mici au fost iar o provocare pentru firmă. Am reușit să câștig încrederea clienilor și acum suntem percepuți ca o firmă ce execută lucrări de calitate.

Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?

R: Am achiziționat scule de mână pentru muncitori, echipamente de protecție, materiale de cofrare.

Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)

R: Relatia cu administratorul de grant a fost plăcută, m-au ajutat cu sfaturi în cele mai grele momente, m-au indrumat spre tipuri de achiziții pe care trebuie să le fac etc.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?

R: Da, am avut probleme în recrutare. Am reușit să le depășesc prin postarea de anunțuri pe internet câteva luni bune, reușind să selectez oamenii pe care mi i-am dorit.

Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?

R: Nu am avut probleme în identificarea furnizorilor. Lucrând în construcții în Constanța anterior revenirii din Germania, pur și simplu am reluat legătura cu furnizorii cu care mai colaborasem.

Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?

R:  În activitatea pe care eu o desfășor nu este necesar un spatiu, deoarece activitatea mea se petrece șantiere.

Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.

R: Să fie pregătiți cu soluții și scenarii pentru cazul în care activitatea nu se va desfășura conform planului. Să fie muncitori, dispuși să își sacrifice primii doi-trei ani doar pentru dezvoltarea afacerii. Să aibă multă răbdare și consecvență.

Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.

R: Cel mai important lucru într-o afacere este să crezi într-un vis și apoi să îl pui în practică prin toate mijloacele posibile.