Nume firmă: CATRINEL S.TUDIO S.R.L.
Administrator: Catrinel Săbăciag
Planul de afacere finanțat: Studio de design de obiect și bijuterii
Programul de finanțare: România Start-up Plus
Cod CAEN: 9003 – Activități de creație artistică
Locația de implementare: Cluj-Napoca
Catrinel S.tudio este un studio de creație a obiectelor funcționale de artă (OAF). Pasiunea lui Catrinel se regăsește în fiecare obiect creat în atelier: lămpi, ceasuri, bijuterii. Originalitatea obiectelor create constă în îmbinarea unor materiale și forme aparent fără o funcționalitate, transformate în studioul de creație în lămpi funcționate, ceasuri indedie și bijuterii speciale.
Misiunea firmei este de a crea „obiecte care îmbină echilibrul fragil din natură cu inovația tehnologică, printr-o abordare experimentală a materialelor. Această practică schimbă percepția asupra obiectelor de zi cu zi, creând un moment de liniște în care privitorul se lasă surprins, se simte liber să contemple, și să își exploreze imaginația.”
Proiecte
- Atelier de bijuterii QVASI, Tedex Eroilor, Cluj-Napoca , Mai 2018
- Concurs de design RSA – aprilie 2015 Scurtă listă la Curtea Roxburgh
- Proiectarea grupului de proiectare a latrinelor de urgență ridicate pentru OXFAM ECA Edinburgh (2013)
- Voluntar în domeniul artei civice (proiect interactiv-experimental în aer liber) (30-31 mai 2012)
- Proiectul Comenius “Culturile europene prin intermediul cinematografiei și artelor spectacolului” (2011-2013)
Premii
- Câștigătorul Interactive Design Competition Edinburgh, ianuarie 2014
- Premiul I – Concursul de Artă Wall-Window Cluj, Camera Arhitecților din România, decembrie 2011
- Premiul II la concursul internațional “PaulK lee- o plimbare cu culoare” Rybnik, Polonia, 2011
- Premiul II la Concursul Național de Artă “Apă, Vânt, Pământ”. Constanța, România, aprilie 2011
contact@catrinelstudio.com

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial a lui Catrinel în cadrul proiectului Start-up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Am aflat despre proiect de la o prietenă, care a participat la evenimentul de lansare.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?
R: Mi s-a părut o oportunitate foarte bună pentru a deschide propriul studio de design specializat pe obiecte de artă funcționale. Pasiunea mea pentru acest tip de design este prezentă încă din liceu. Am studiat la Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea, iar mai apoi am continuat studiile in sfera artistica, la Universitatea Lund și Universitatea din Edinburgh unde am studiat design industrial si design de produs.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max. 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Timpul a fost un factor dificil, fiind multe etape de pregătire, până la semnarea contractului de finanțare, însă au fost foarte interesante și am participat cu interes la ele. De departe, etapa cea mai interesantă mi s-a părut etapa de curs si cea mai provocatoare, etapa de implementare.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: A fost necesar și un aport propriu de aproximativ 2-3.000 Euro, bani pe care i-am investit în cheltuieli spontane (ex. materiale consumabile), TVA pentru unele echipamente achiziționate din China, taxe vamale, de transport și materii prime.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Achizitia de echipamente și materiale: cu ajutorul finanțării am reușit să aduc în studio echipamente de ultimă generație care să eficientizeze fluxul de producție. De asemenea finanțarea m-a ajutat să particip la târguri de design internaționale – o rampa de lansare foarte bună. Nu în ultimul rând, datorită finanțării am putut asigura cheltuielile cu salariile, o cheltuială destul de mare pentru firmă nou înființată. Finanțarea a reprezentat un boost. Cred că un studio s-ar fi putut realiza și fără, dar mult mai lent.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: A fost o provocare să mențin activitatea organizată, atât a firmei cât și din punct de vedere al proiectului, dar echipa pe care am format-o împreună cu colega mea Andreea, a fost una de succes. A doua cea mai mare provocare a fost criza generată de pandemie. Activitatea a fost afectată, nemaiputând participa la târguri internaționale deja planificate, iar puterea de cumpărare diminuându-se îngrijorător. Apoi, găsirea de furnizori de încredere nu a fost mereu o munca ușoară. Am prospectat mult piața și în final am încheiat colaborari solide. Provocările sunt nelipsite în antreprenoriat, iar cheia succesului este să identifici soluții pentru acestea.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Bugetul proiectului meu se poate împărți în 3 mari categorii: echipamente, târguri, securizarea brandului, a mărcii și a produselor. Fără echipamente, nu aș fi avut posibilitatea să realizez produse cu care să pot participa la târguri, iar târgurile, fiind internaționale, am anticipat faptul că am nevoie să securizez produsele mele de producătorii care vor încerca să creeze replici. Cred în brandul creat de mine, în originalitatea produselor mele, iar faptul că am putut să fac și acest demers, este foarte imporant în dezvoltarea în timp a firmei.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Relativ buna cu mici exceptii.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Nu. Pe Andreea o cunoșteam deja, fiind o colaboratoare mai veche a mea pe parte de fotografie de produs in proiecte anterioare. Experiența ei se plia deja foarte bine cu conceptul pe care eu mi-am dorit să îl dezvolt, astfel că nu a fost greu să facem o echipă. Mult mai atentă la detalii, reușește să mă completeze având grijă de partea de marketing a firmei și identificarea de furnizori/colaboratori, etc.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Am întâmpinat probleme odată ce a apărut pandemia, mulți furnizori fiind străini și sistându-și multe livrări. În ceea ce privește clienții a fost mai dificil să ajungem la ei, majoritatea provenind de la târguri, iar în contextul pandemiei acestea au fost anulate. Ne-a ajutat foarte mult mediul online să rămânem ancorați în piață, găsind aici și clienți și furnizori locali/care să furnizeze cele necesare pentru atelier.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: Da, încă sunt în căutarea unui spațiu mai adecvat, mai mare. Este dificil de găsit un spațiu potrivit care să fie și central așa cum îmi doresc, la un preț bun, în Cluj, dar am noroc că măcar temporar am putut crea atelierul unde lucrăm acum.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Sa se inarmeze cu rabdare și perseverenta și în general să se aștepte ca proiectele pe care cred ca le vor realiza într-un interval estimat de timp durează în general aproximativ cu un sfert mai mult ca și timp și uneori și costuri.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Sa nu se lanseze decât dacă este pasionat de ceea ce urmează sa facă și dacă se poate dedica acestui lucru.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: A avea propriul business este ceva care te face sa crești ca și businessman/woman, dar și ca om. Îți depasesti mereu limitele și asta te face sa dobândesti mai multă încredere în tine și în echipa ta. Pe lângă asta te aduce în situații limita prin care ajungi sa te cunoști și sa te înțelegi mai bine pe tine. De asemenea cred ca este mare nevoie de oameni care sa își urmeze visele și sa deschidă businessuri inovative și creative. Propriul business îți da un elan și entuziasm care va da un sens vieții profesionale și poate chiar personale.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Evident, pe lângă părțile bune, părțile mai puțin bune sunt și ele numeroase, mai ales la început. Nesiguranta reușitei și cea financiară pot crea stresuri mari, pe care unii nu le pot manageria cu succes. Este clar că sunt multe piedici și dacă nu ai răbdarea, încrederea și perseverența necesară nu vei reuși să ajungi la partea în care lucrurile vor merge în direcția dorită.