Nume firmă: BIG POUF SRL
Administrator: Oana Big
Planul de afacere finanțat: Producție mobilier textil (pouf-uri)
Programul de finanțare: România Start-up Plus
Cod CAEN: 3109 – FABRICARE MOBILIER NCA
Locația de implementare: Cluj-Napoca
pouf. este un atelier de design si productie focusat pe mobilier textil moale. S-a lansat în 2012 cu produse custom, pentru gradinite, birouri, terase sau apartamente si a crescut incet, experimentand si colaborand cu artisti, birouri de arhitectura sau studiouri de design. Treptat atelierul si-a largit spectrul de produse si materiale utilizate, dar de fiecare data ideea principala a fost crearea unor obiecte functionale, distractive si bineinteles confortabile.
Misiunea echipei pouf.ro este să ofere o alternativă la mobilierul de șezut tradițional, anost și greoi cu
un set de fotolii modulare, ușoare , sustenabile și customizabile pentru birouri, case și evenimente.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Oanei în cadrul proiectului Start Up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: De pe internet, cred ca de pe Start-up Cafe.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus
România?
R:Prima data am fost repartizata altei institutii pentru coordonare, dar am facut cerere de mutare pentru ca auzisem ca Asociatia Inceptus sunt mai actualizati si au o metoda mai digitala/contemporana de lucru.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Partea dificila a fost scrierea proiectului pentru ca nu mai scrisesem ceva atat de complex de mult timp.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Contributia proprie a fost amenajarea spatiului, un stoc initial de materie prima, aparatura de birotica. Nu am facut niciodata un total pentru ca au fost achizitionate treptat.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: 1) Utilaje performante care m-au ajutat sa trec de la productie manuala, mica la o productie mai tehnologizata, mai rapida, dar si un stoc de materie prima pentru startul afacerii. 2) Posibilitatea angajarii unor oameni care sa contribuie la procesele zilnice, pe care le faceam singura inainte (nu reuseam sa ma ocup de toate aspectele businessului singura). 3) Implicarea in procese birocratice cu suport si sustinere eficace
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: 1) gestionarea mai multor operatiuni de-odata, mai ales in puncte cheie (depunerea proiectului, demararea proiectului) aspect pe care l-am gestionat dedicându-mă businessului, uneori chiar punându-l în fața familiei. 2) angajarea pe postul de confectioner textil: a fost dificil de găsit o persoană potrivită, dar am apelat la cunostite pentru recomandari de personal. 3) sustinerea afacerii dupa terminarea implementarii proiectului care s-a suprapus si cu perioada de pandemie cand contactele cu clientii business au picat, dar am facut promotii pentru clientii „casnici”.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Utilaje (echipamente), materie prima si mobilier pentru spatiul de lucru.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Cred ca a facut diferenta. Fara administratorul de grant nu stiu in ce masura as fi putut ajunge in acest punct.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Initial am crezut ca e foarte simplu sa gasesti Confectioner Textil insa realitatea a fost ca erau foarte greu de gasit persoane penru acest domeniu, in conditiile mele. In cele din urma am apelat la anunturi printre cunoscuti si asa am reusit sa gasesc pe cineva. Mentinerea personalului angajat o facem prin comunicare si rezolvarea problemelor.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Identificarea furnizorilor nu a fost dificila. Partea dificila este lipsa de flexibilitatea a lor pentru businessuri la inceput si lipsa deschiderii catre negocieri pentru cantitati care la inceput nu sunt mari, dar au potential de crestere in timp.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R:Spatiul il gasisem cu un an inainte, parte dintr-un spatiu destinat unui grup mai mare de designeri si artisti. Nu a fost simplu de gasit si a fost nevoie de investitii initiale semnificative pentru amenajarea lui.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Pregati-va pentru birocratie si priviti-o ca pe un necesar organizatoric nu ca pe o povara.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Foarte important de discutat cu un analist financiar, eventual facut un studiu de piata pentru plasarea produselor/serviciilor si stabilirea preturilor.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Libertatea (oarecum) a programului, lipsa sefului (autoritatii) si a micro-managementului, posibilitatea de adaptare si schimbare in cadrul afacerii.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Gestiunea timpului dedicat, Riscul de esec, responsabilizarea pe termen lung.