Nume firmă: SC ATELIERUL DE DARURI SRL
Administrator: Drăgulin Georgiana Claudia
Planul de afacere finanțat: Vânzarea de cadouri prin intermediul unui magazin online
Programul de finanțare: Diaspora Start- Up
Cod CAEN: 4791 Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
Locația de implementare: Galați
Povestea ATELIERULUI DE DARURI a început de la povestea Claudiei în care se îmbină constrângerea unei vieți de familie la distantață cu nevoia de a oferi bucurii, cu pasiunea pentru frumos, dragostea pentru meșteșugul de creare de bijuterii și pentru arta aranjamentelor florale, la care se adaugă experiența de management de proiecte și grija deosebită pentru nevoile clienților.
ATELIERUL DE DARURI este rezultatul unei munci de echipă în care s-au pus în comun pasiunile, talentele, valorile, competențele și experiențele personale și astfel s-a creat un vis. În Atelier se lucrează cu migală, cu atenție la detalii, cu grija pentru calitatea fiecărui produs handmade, în armonie cu ceilalți și cu visele și valorile profesionale si departe de fenomenul mercantil.
Claudia spune: ”Am înțeles de la inceput că avem datoria față de noi să încercăm și fiecare zi este un prilej extraordinar de dezvoltare personală și profesională, o imbinare constantă de energie, pasiune, creativitate, onestitate și corectitudine și credința că locul de muncă poate fi o sursă de bucurie și implinire. ”

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Georgianei în cadrul proiectului Antreprenor Acasă vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasă?
R: Incă din 2007 domeniul finanțărilor europene și al managementului de proiect a reprezentat pentru noi o zonă de interes și, personal, am rămas conectată cu aceasta lume, chiar dacă ulterior am dezvoltat și alte competențe profesionale. Am citit mult, investigat, pus intrebări, găsit raspunsuri.
Î: Ce te-a determinat să alegi să te înscrii în proiectul coordonat de Asociația Inceptus România?
R: Atelierul este un proiect despre vise și indrazneală. Este povestea clasică a antreprenorilor care investesc toate resursele, pun suflet, depun efort, nopți de muncă. Ceea ce depășește clasiățcul în povestea noastră este faptul că puterea de a construi acest proiect s-a născut din propriile nesiguranțe, din crize de identitate, specifice persoanelor plecate din România, din depășirea zonei captive de confort, din dorința a lipi bucăți dispersate de suflete.
Indrăzneala noastră s-a întâlnit cu oportunitatea și atunci nu am ezitat. Cu sprijinul Asociației Inceptus România și a partenerilor ei din cadrul proiectului „Antreprenor Acasă”, am studiat, învățat, practic, am transpus pe hârtie un proiect demn de finanțare și ne-am apucat cu drag și pasiune de trabă.
Și tot nu ar fi fost suficient dacă nu ar fi existat prieteni vechi și prieteni noi, oameni prețioși care ne-au ajutat când munca era copleșitoare, care au fost disponibili și ne-au ghidat prin experiența lor, ne-au dat feedback, criticat, ne-au înțeles absența parțială, ne-au încurajat. Tuturor, le mulțumim.
Și rezultatul este un Atelier în care vei reuși să găsești cadoul potrivit doar dacă il cauti cu sufletul… și asa se naste darul.
Î: A fost determinantă obținerea finanțării nerambursabile pentru revenirea ta acasă din diaspora?
R: Finantarea nerambursabilă a reprezentat un motiv puternic pentru a lua în considerare revenirea acasă cu o investitie intr-o afacere, în conditiile în care nu dispuneam de un capital suficient de care ne putem lipsi pentru o perioadă, și am adoptat o strategie a riscurilor controlabile.
Î: Consideri că a fost dificil să obții finanțarea de 33.000 euro pentru demararea afacerii tale?
R: Poate e suprinzător, având în vedere că eram familiarizată cu domeniul finanțărilor, dar a fost dificil. Motivul? În fiecare obiectiv ales imi propun să ajung sus, depun maxim de seriozitate, determinare și foarte multa muncă. Totodată, standardele finanțatorului au fost extrem de ridicate, aspect care ne-a determinat sa fim și mai competitivi.
Î: Suma nerambursabilă câștigată a fost acoperitoare pentru dezvoltarea planului tău de afacere sau a fost necesar să aduci contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Din punctul meu de vedere, ca antreprenor, dacă nu iei in calcul sa investesti propria contributie în afacerea pe care vrei să o dezvolți, mai bine nu te pornesti la drumul unei finanțări. Contribuția proprie este esentială pentru a acoperi acele cheltuieli neeligibile, cheltuielile neprevăzute. Evident, depinde de fiecare cum își stabileste gradul de risc si asta reiese tot timpul dacă reușești sa iti trasezi un plan de afaceri destul de bun și să lucrezi mult pe cashflow.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Un prim beneficiu a fost plasa de suport creată de echipa proiectului coordonat de Asociația Inceptus România, o echipă complexă, extrem de bine pregătită care a știut sa prevadă demersuri de suport pentru întreg procesul de implementare și sustenabilitate. Apoi, evident, finanțarea ne-a permis să punem in practică idei noi, de exepmlu un sistem de dropshipping pe care, fără resurse financiare nu l-am fi testat. Iar un al treilea mare beneficiu a fost evitarea sincopelor de capital, lucru care ne-a permis sa avem continuitate în fluxul operațional, marketing, aspecte esențiale.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: Principalele preocupări au fost legate de realizarea vanzarilor, de crearea unor parteneriate stabile și de a supravietui in contextul pandemiei. De fiecare dată cu foarte multă muncă s-au putut identifica soluții, chiar dacă la unele încă lucrăm și incercăm cu greu să reușim să continuăm.
Î: Care sunt principalele achiziții pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă (categorii mari) ?
R: Finanțarea nerambursabilă a acoperit principalele costuri cu serviciile de marketing și serviciile web.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant și cu monitorul ? (birocrație, sfaturi, etc)
R: Profesionalismul echipei a fost prezent de-a lungul întregului proces, aspect care a răspuns perfect nevoii noastre de a lucra intr-un mediu cu standarde înalte, coerență, claritate și transparență.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și angajarea personalului? Cum le-ai depășit?
R: Nu a fost cazul în situația noastră, fiind implicat un membru al familiei.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea celor mai buni furnizori? Cum le-ai depășit?
R: Da, au fost unele momente în care selecția furnizorilor s-a facut mai greu, dar am cercetat mult, testat, schimbat, îmbunătățit pe parcurs. Din momentul in care pornești și poți colecta informații, reușești mai ușor să iei decizii dupaă ce analizezi o serie de fapte.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru tipul de activitate desfășurat? Cum ai gestionat?
R: Nu a fost cazul nostru. Suntem în online, dar în 2021 ne-am propus să oferim clienților si un colț de daruri, să testăm o florărie intr-un spatiu fizic, evident tot la sugestia si recomandările clienților.
Î: Un singur sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: În primul rând să conștientizeze ca fondurile europene reprezintaă multa responsabilitate și apoi foarte multă muncă. Să fie indrăzneți, serioși și determinați, iar rezultatele vor apărea cu siguranță.
Î: Un singur sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: …….Să își asculte inima, să fie tenaci, curioși, însetați de dezvoltare, să iși traseze un plan cât mai clar, să iși asume că vor fi nevoiți sa muncească mult și foarte mult, să creadă în performanța pe termen lung.