Nume firmă: AMO.RESIN S.R.L
Administrator: Mihaela Epure-Onaca
Planul de afacere finanțat: Înființare atelier creație bijuterii din rășină
Programul de finanțare: România Start-up Plus
Cod CAEN: 3213 – Fabricarea imitațiilor de bijuterii și articole similare
Locația de implementare: Cluj-Napoca, jud.Cluj
Atelierul de Creație AmoResin proiectează și realizează bijuterie și obiecte de design din rășină.
Piesele sunt realizate din rășină de bună calitate și sunt executate manual, printr-un proces complex, imposibil de reprodus aidoma. Particularitatea procesului de producție și a materialelor auxiliare încorporate în rășină conferă unicitate pieselor Amoresin.
Mihaela este creator de bijuterii și fondator al atelierului de creație AmoResin. Misiunea ei este de a inspira, convertind rășina în emoție și dând chip emoției.
Mihla este pasionată de chimie, urmând, în mod natural, cursurile Facultății de Chimie din Cluj-Napoca și ulterior ale Universității din Trento, Italia, devenind inginer chimist specializat în inginerie industrială.
Start-up-ul înființat de Mihaela este inedit prin ceea ce oferă: bijuterii din rășină. Inovația de produs este realizată concret prin produse inovative din rășină epoxidică, cu un design unic. Inovatia de proces constă în procesul de producție al bijuteriilor, care începe cu materia primă – rășina epoxidică. Formula care dă naștere bijuteriillor este compusă dintr-o rășină de bază (component A) și un întăritor (componentul B), care se amestecă cu grijă și se solidifică, dând naștere unui strat vitrificat lucios. Caracteristica principală a acestei formulări este transparența ridicată. Cu ajutorul echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului Mihaela dă luciul necesar bijuteriilor prin șlefuire și polișare.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al Mihaelei în cadrul proiectului Start-up AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Am aflat de proiectul Start up AIR în cadrul unui târg de Crăciun organizat ocazional la Mall, la care am participat ca expozant și unde o persoană din cadrul proiectului (Raluca Miclea) s-a oprit la stand întâmplător, relatând într-o discuție despre această oportunitate.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Asociația Inceptus România?
R: Am ales sa ma inscriu in acest proiect, in urma participarii la evenimentul de prezentare, unde am ramas placut impresionata de oamenii din echipa Asociatiei Inceptus si de modul in care au reusit sa expuna amploarea proiectului.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Da, pentru ca a fost un parcurs de durata, necesitand implicare multa, atat financiar cat si timp acordat pasilor premergatori necesari pentru demararea afacerii.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: Ajutorul financiar nerambursabil a fost de mare ajutor pentru achizitionarea echipamentelor si serviciilor necesare dezvoltarii generale a afacerii, dar a fost necesara si o contributie proprie de aprox. 10.000 euro
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: Finantarea obtinuta m-a ajutat sa duc mai rapid afacerea la un nivel inalt, sa construiesc un brand, mi-a dat posibilitatea de a crea un sediu, de a achizitiona servicii, materie prima si echipamente si de a face angajari, lucruri care au dus implicit la o crestere a productiei si a veniturilor incasate.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: 1. Elaborarea documentatiei pentru proiectul in sine, provocare depasita prin informare, cercetare, cursuri de antreprenoriat, perseverenta si multa munca.
- Birocratia in ceea ce priveste normele de achizitii si raportarile lunare, dusa la bun sfarsit cu ajutorul consultantei primite din partea expertilor din echipa Inceptus.
- Adaptarea rapida a strategiei de business la criza economica provocata de pandemia globala, prin masuri de comutare a vanzarilor din offline in online.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: Principalele achizitii din finantare nerambursabila sunt echipamente si materie prima, servicii de consultanta si promovare, serficii fotografice, mijloace fixe – laptop.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: Relatia mea cu echipa Inceptus a fost una extrem de buna, si tin sa le multumesc pe aceasta cale, tuturor, pentru ca fara ajutorul lor nu reuseam sa duc la bun sfarsit acest proiect.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: Nu am intampinat probleme cu identificarea si recrutarea personalului, chiar pot spune ca sunt multumita de competentele personalului angajat.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Nu am identificat probleme in ceea ce priveste furnizorii sau clientii, deoarece produsul meu era unul deja validat pe piata (activand sub forma de PFA anterior infiintarii firmei), iar din acest motiv cunosteam majoritatea furnizorilor si stiam exact tipologia clientilor interesati de produs.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: A fost destul de dificil sa gasesc un spatiu adecvat pentru atelierul de bijuterii, deoarece la momentul respectiv pe piata erau putine oferte pentru bugetul stabilit, dar datorita experientei mele ca si agent imobiliar, am reusit sa gestionez situatia printr-o cercetare atenta si asidua a ofertelor.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Un prim sfat important pentru viitorii antreprenori care intentioneaza sa acceseze fonduri nerambursabile este acela ca trebuie sa aiba o idee de afacere foarte bine pusa la punct si daca se poate un produs deja validat pe piata. Sa lucreze la planul de afaceri pe cont propriu sau impreuna cu un specialist, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra a ceea ce vrea sa faca si cum sa faca. Sa se inarmeze cu multa rabdare, putere de munca, ambitie si perseverenta. Sa fie dispus sa investeasca financiar din resurse proprii.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: In primul rand ca sa lansezi o afacere ai nevoie de o idee geniala pe care sa o cultivi cu placere, pasiune si curaj. In al doilea rand e nevoie de o baza de cunostinte care pot fi obtinute frecventand cursuri de antreprenoriat, networking, informare si invatare continua cu ajutorul unui mentor. Apoi, printre altele, e nevoie de un studiu de piata, un plan de afaceri si un minim de capital.
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: Afacere dezvoltata din pasiune, avand un produs unicat, validat pe piata. Experienta si perseverenta administratorului, precum si portofoliul de clienti create in precedenta.
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Adaptarea in continuare la criza economica actuala generata de pandemia globala