Nume firmă: BIT RECOVERY CENTER S.R.L
Administrator: Ioan TUNS
Planul de afacere finanțat: IT&C
Programul de finanțare: Start-Up AIR
Cod CAEN: 6399 – Alte activități de servicii informationale n.c.a.
Locația de implementare: Baia-Mare, jud. Maramureș
Ideea acestei afaceri a apărut în urma pierderii cheilor de către un membru al familiei, fiind singurul exemplar, costurile de înlocuire au fost foarte mari. Datorită acestei experiențe, antreprenorul crede cu tărie că atașarea unui cod unic, numit TAG, care poate fi identificat prin intermediul unei aplicații web, cheile sau alte obiecte pierdute ar putea fi recuperate la un cost mult mai mic și intr-un interval de timp relativ scurt. Tipul afacerii: Servicii de identificare online a bunurilor pierdute cu ajutorului unui cod unic atașat bunului. Conceptul AmTag reprezinta cea mai sigură și mai de încredere rețea de recuperare a cheilor pierdute. Sistemul este implementat la nivel national, este ieftin și ușor de folosit. Prima fază a conceptului este una low tech, oferind clienților o serie de avantaje: nu prezintă riscul de hacking, de a rămâne fără baterie sau de a avea datele personale furate.
Experiența adunată în peste 15 ani de activitate în diverse domenii de activitate, printre care se numără gestionar, director de magazin, director tehnic, administrator și în prezent dezvoltator și administrator baze de data pentru sisteme de raportare (Business Intelligence) la care se adaugă studiile finalizate în 2015 în cadrul University of Northampton, specializarea Computing – Business, îi asigură lui Ioan calitățile necesare pentru o implicare activă și constructivă în cadrul firmei. Cu ajutorului finantarii nerambursabile a fost achizitionata logistica necesară în sprijinirea activități firmei: dezvoltarea aplicației online de înregistrare și urmărire TAG-uri, pagină web, un nume de domeniu, hosting web, imprimantă pentru tipărirea TAG-uri chei, laptopuri, mobilier de birou. La acestea se adaugă necesitatea unui buget considerabil de marketing și promovare online cu concursul unui specialist pe acest domeniu, acest segment al activității fiind critic pentru succesul serviciului. Afacerea are in prezent 2 angajati si a generat in primul an de activitate venituri de 33850 lei.
În România nu există un serviciu sau produs dedicat identificării bunurilor pierdute, acestea de multe ori fiind aproape imposibil de recuperat. Chiar dacă există servicii specializate de obiecte pierdute în cadrul Poliției
sau a societăților de transport public și situri specializate de anunțuri sau grupuri de Facebook dedicate, acestea nu au un sistem centralizat pentru managementul bunurilor iar identificarea bunului sau a proprietarului este un
proces foarte greoi sau chiar imposibil, bunurile ne mai fiind recuperate.
Serviciul AMtag furnizeaza o soluție unitară și facilă pentru indetificarea bunului și a proprietarului prin atașarea unui cod unic, numit TAG, bunurilor susceptibile de a fi pierdute. Păstrarea relației TAG – proprietar se face cu ajutorul unei aplicații online disponibilă pe portalul amtag.ro. Pentru început serviciul este orientat pentru identificarea cheilor și a obiectelor de dimensiuni mici. Acest serviciu se adresează persoanelor între 25 și 65 de ani cu venituri medii și peste din zona urbană care au în proprietate sau în chirie cel puțin o locuință sau o mașină. Piața potențială estimată pentru TAG-urile de cheie se ridică la 37 milioane de lei.

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Ioan în cadrul proiectului StartUp AIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care acesta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Start up AIR?
R: Prieteni
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Start up AIR coordonat de Fiatest?
R: Pentru experiente noi
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.600 lei) pentru demararea afacerii tale?
R: Nu neaparat greu, dar multa munca
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
R: aproximativ 20.000
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
R: capital, sustinere pentru achizitia echipamentelor si a cheltuielilor curente, experimentare / testare
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
R: identificarea potentialilor clienti, sinceritatea si punctualitatea oamenilor
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
R: marketing/promovare, echipamente, salarii
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
R: buna si deschisa
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
R: nu neaparat
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
R: Da, nu stiu daca pot spune ca au fost depasite. Incercam produse si abordari noi.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
R: Nu
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
R: Nimic nu e usor, dar experienta e unica
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
R: Nervi de otel, tenatcitate si perseverenta
Î: Menționează care sunt avantajele afacerii
R: interatctiunea cu oameni
Î: Menționează care sunt dificultățile afacerii
R: Reducerea mobilitati persoanleor in aceasta perioada a scazut substantial interesul pentru serviciile oferite. Ne forteaza sa inovam si nu ne lasa sa ne plictisim