Vladimir PERȚA, unul dintre tinerii antreprenori ai proiectului Antreprenor Acasă, s-a reîntors în România din UK pentru a demara o afacere tehnică cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător: sablarea. Afacerea lui Vladimir -SABLARE RAPIDĂ- are un mare potențial, dar nu este una ușoară, deoarece implică transportul unor echipamente grele, condiții de praf și pericol de accidentare în cazul nerespectării regulilor de securitatea muncii. Cu toate acestea beneficiile afaceri îl determină pe Vladimir să continue.
Vladimir oferă servicii de sablare rapidă, cu apă sau uscată, atât la adresa clientului cât și la sediul lui, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație. Afacerea este de tip mobil și ne putem deplasa oriunde. Vladimir oferă servicii de sablare pentru diverse tipuri de materiale: metal, plastic, lemn, sticlă, piatra. de asemenea ofera servicii sablare piese mici în cabina de explozie și servicii de curățare pentru monumente funerare și ornamente de grădină.
Avantajul afacerii:
- este o nișă și un concept în dezvoltare în România
- piață mare care permite extinderea
- reducerea poluării prin oferirea celei de a doua vieți bunurilor
- marketing ușor de implementat
- încasări constante
Dificultățile afacerii:
- deplasarea la locația beneficiarului (uneori distanțe mari)
- risc de accidentare

Pentru a înțelege mai multe despre traseul antreprenorial al lui Alin în cadrul proiectului StartUpAIR vă invităm să parcurgeți mini interviul pe care aceasta ni l-a acordat.
Î: Te rog să ne spui cum ai aflat despre proiectul Antreprenor Acasa?
Despre Antreprenor Acasă am aflat prin intermediul unor cunoștințe care m-au îndemnat să contactez echipa ca să aflu mai multe detalii despre proiect și despre echipă.
Î: De ce ai ales să te înscrii în proiectul Antreprenor Acasa coordonat de Asociația Inceptus România?
Am participat la mai multe prezentări din partea mai multor asociații care ofereau fonduri nerambursblie pentru persoane din Diaspora, și pot să spun că profesionalismul echipei Inceptus România m-a convins să mă inscriu in proiectul Antreprenor Acasă, asta în ciuda faptului că suma de baji oferită de acest proiect era mai mică decat alte asociații. Modul de abordare, experiența echipei, pragmatismul dovedit cât și valorile insuflate proectului, au cântărit mai mult pentru mine decat o suma puțin mai mare de început.
Î: A fost dificil să obții finanțarea (de max 148.400 lei) pentru demararea afacerii tale?
Procesul de obținere al finanțării a fost unul destul greu din prisma lipsei mele de experiență in domeniul antreprenoriatului. În schimb, am avut parte de suport și îndrumare pe tot parcursul, ceea ce a însemnat că efortul depus s-a concretizat în obținerea grantului.
Î: Ajutorul financiar nerambursabil a fost suficient pentru dezvoltarea planului tău de afaceri sau a fost necesară și o contribuție proprie? Dacă da, te rog să menționezi cu aproximativ suma pe care ai cheltuit-o din economiile tale.
Grantul nerambursabil a fost de ajutor, dar nu suficientă pentru demararea activității. Am investit din surse proprii încă aproximativ 15.000 euro.
Î: Cum te-a ajutat finanțarea obținută? Menționează primele 3 beneficii care îți vin în minte.
Obținerea finanțării m-a ajutat în primul rând sa îmi fac curaj să pornesc pe acest drum al antreprenoriatului. Faptul că am convins o echipă atât de experimentată cu ideea mea de afaceri a însemnat un imbold pentru mine. De asemenea am reușit să creez și să mențin 2 locuri de muncă noi, într-o zonă geografică greu încercată de lipsa alternativelor în ceea ce privește locurile de muncă. Un ultim beneficiu a fost faptul că am reușit să ofer un serviciu nou pe piața din Maramureș, acela de a putea beneficia de servicii de sablare la orice locație pentru diverse materiale ce trebuiesc sablate sau curățate, astfel venind în ajutorul clienților noștri.
Î: Menționează care sunt cele mai mari 3 provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai gestionat?
Am avut parte de multe provocări, ca orice alt antreprenor la început de drum. Modelul de afacere ales de mine a fost unul relativ nou pe piața din România, ceea ce a însemnat că m-am lovit de anumite bariere la început de drum, cum ar fi reticența la nevoia de servicii mobile de sablare sau eficiența acestor servicii. Am pornit astfel pe un drum anevoios în care pe lângă serviciile oferite, sunt nevoit să ofer și o educare a potențialilor clienți despre necesitatea și beneficiile acestui tip de servicii.
Nevoia anumitor autorizări sau aprobări, sau nevoia de a dovedi că nu am nevoie de aceste aprobări pentru funcționarea afacerii. Am reușit sa trec peste aceste probelme cu ajutorul echipei Inceptus, care a fost alături de mine și m-au ajutat să găsim soluții la probemele care au apărut.
Am întâmpinat de asemenea greutăți în atragerea de persoane cu valori și etică de munca similare cu ale mele în echipa nou creată. Criza forței de muncă este foarte reală în România și nu am fost pregătit pentru acest lucru. Am gestionat această provocare prin oferirea de șanse persoanelor necalificate care doresc să se califice la locul de muncă.
Î: Care sunt principalele achiziții (categorii mari) pe care le-ai efectuat din finanțarea nerambursabilă?
Prinicipalele achiziții au fost echipamentele de lucru, care au insemnat aproximativ 90% din valoarea grantului și plata unei platforme online de prezentare a sericiilor.
Î: Cum consideri că a fost relația ta cu echipa administratorului de grant?
Relația mea cu echipa administratorului de grant, a fost și rămâne una foarte bună. Am avut parte de suport ori de câte ori am avut nevoie și am învățat multe lucruri de la ei. Am întâlnit o echipă definită de profesionalism, nivel ridicat de implicare, seriozitate și nu în ultimul rând, o echipă tânără, frumoasă și unită.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea, recrutarea și menținerea personalului angajat? Cum le-ai depășit?
Pot spune că mi-a fost greu să găsesc personal pentru afacerea mea la început, dar ca prin perseverență și asumarea unor riscuri financiare am reușit să formez o echipă mică destul de închegată.
Î: Ai întâmpinat probleme în identificarea furnizorilor / clienților? Cum le-ai depășit?
Am întampinat unele probleme în identificarea unor furnizori serioși cu care să pot stabili o relație pe termen lung. Nici în momentl de față nu pot sa spun că am reușit sa stabilesc astfel de relație în privința anumotor materii prime necesare noua, ceea ce poate reprezenta o oportunitate pentru noi dacă vom reuși sa oferim noi aceste materii prime, astfel eliminând nevoia de a depinde de un furnizor, și totodată, deschzând noi surse de venit pentru afacerea noastră.
Î: A fost dificil să identifici un spațiu potrivit pentru derularea activității? Cum ai gestionat situația?
Afacerea propusa de mine nu necesită un spațiu fix de funcționare, deoarece afacerea e gândită a fi una de tip mobil, prin care să ne deplasăm noi la orice adresă unde să realizăm serviciile noastre.
Î: Un sfat pentru viitori antreprenori care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile.
Realizați un plan de afacere robust, cu un studiu de piață foarte bine făcut, un buget realist și căutați o echipă serioasă și profesionistă alăuri de care să accesați granturi de tip nerambursabil. Efortul o să fie mare, dar și satisfacțiile o să fie pe măsură.
Î: Un sfat pentru o persoană care intenționează să se lanseze în afaceri.
Să nu vă fie frică să porniți pe acest drum. Adunați-vă toată informația necesară, înarmați-vă cu răbdare și determinare, înconjurați-vă de oameni profesioniști și perseverați în ceea ce vă pasionează.